De dienst materniteit van het Sint Dimpna Ziekenhuis Geel draagt het welzijn van moeder en kind hoog in het vaandel. Zowel de artsen als het verplegend personeel hebben zich de voorbije jaren enthousiast bijgeschoold in de materie van de Ontwikkelingsgerichte Zorg voor pasgeborenen.

Een belangrijk streefdoel hierbij is de nadelige gevolgen van een vroeggeboorte op de ontwikkeling van de baby te beperken. Omwille van hun speciale medische noden worden kindjes geboren voor 36 weken zwangerschap doorgaans op
de couveuse-afdeling verzorgd, in een incubator of een verwarmd bedje.

Ouders zijn op deze afdeling uiteraard 24 uur op 24 welkom, huid-op-huid contact wordt aangemoedigd en ouders leren al snel om zelf een deel van de verzorging op zich te nemen. Toch valt het hen vaak nog zwaar om een deel van de zorg uit handen te moeten geven.

Zodra hun medische toestand dit toelaat, worden prematuur geboren kindjes in Geel naar de kamer van de mama overgebracht. Gezien prematuren in hun eerste levensdagen vaak onregelmatigheden vertonen in hun ademhaling en hartritme, is monitoring vaak een belangrijke reden waarom zij op de couveuse-afdeling moeten starten.

Als betrouwbare monitoring ook op de kamer kan gebeuren, is het verantwoord om kindjes nog vroeger over te brengen naar de kamer van de mama of gewoon op de kamer te laten starten van bij de geboorte.

Het Sint Dimpna Ziekenhuis heeft recent een systeem voor centrale monitoring aangekocht, waarbij de verpleegkundige van de couveuse-afdeling tegelijkertijd de monitors kan aflezen van de kindjes die op haar dienst verblijven alsook van de kindjes die op dat moment op een moeder-kind kamer aanpalend aan de couveuse-afdeling verblijven.

De zorg voor de baby wordt aldus verdeeld tussen de ouders zelf, de vroedvrouwen van de materniteit en de verpleegkundigen van de couveuse-afdeling, die ook de
ontwikkelingsgerichte zorg op de kamer verderzetten. De aandacht hierbij gaat naar het bevorderen van de hechting tussen ouders en kind, het optimaliseren van de (borst)voeding  en het leren begrijpen van de lichaamstaal van de baby.

Door hun prematuur door en door te leren kennen tijdens het verblijf, leren ouders hoe hem of haar optimaal te verzorgen, prikkels te vermijden die de ontwikkeling verstoren en een hechte band met hun baby op te bouwen.

Gaandeweg groeit zo bij de ouders het zelfvertrouwen voor de volgende grote stap: samen naar huis!