Wist je dat 6,5% van de bevolking ooit last heeft van duizeligheid? En dat dit meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen?
Duizeligheid komt vaak voor en heeft een behoorlijke invloed op de kwaliteit van je leven.
Je beseft pas wat je evenwichtsorgaantjes tussen je twee oren doen, als er iets mis mee gaat. Het stellen van een juiste diagnose vormt soms een uitdaging, net omdat er verschillende delen van ons lichaam bijdragen tot een goed evenwicht.
"Zo zeg ik vaak aan de patiënten dat je voor een goed evenwicht nood hebt aan een samenwerking tussen de evenwichtsorgaantjes, de ogen, een goede spierkracht en gevoel in de benen en alerte hersenen.
Als één van deze systemen minder goed werken, kan je duizelig of instabiel worden," zegt neus-keel-oorarts Nathalie Peeters van Imeldaziekenhuis.
Neus-keel-oorartsen kijken de werking na van de evenwichtsorgaantjes, waarvan we er twee hebben, één aan elke zijde van het oor.
Naast een uitgebreide bevraging over het soort duizelig gevoel, doen ze tijdens een raadpleging een klinisch nazicht. De artsen kijken hierbij veel naar de ogen, omdat deze kunnen gaan schokken (nystagmus genaamd) als er een evenwichtsprobleem is.
Om deze oogschokken beter te analyseren, maken de neus-keel-oorartsen van het Imeldaziekenhuis sinds kort gebruik van de video-oculoscopie of videobril.
"We zetten een soort 'skibril' op bij de patiënt en vragen om de ogen goed open te houden. In deze bril zit een camera die de ogen filmt. Het beeld van de ogen wordt meteen weergegeven op een groot beeldscherm, waardoor we de oogbewegingen goed kunnen bekijken.
Dit helpt enorm bij het stellen van een juiste diagnose. Dit kan gaan over een probleem van 'de kristallen of BPPV (benigne paroxysmale positie duizeligheid)', migraineuze duizeligheid, de ziekte van Ménière,...", vertelt dokter Nathalie Peeters.
Naast het klinisch onderzoek met de videobril meten of kwantificeren zij ook de functie van de evenwichtsorganen, dat wil zeggen ze kijken na hoe goed het linker- ten opzichte van het rechterevenwichtsorgaantje werkt.
Vroeger (en nu ook nog steeds) werd dit gedaan met behulp van de 'waterproeven' of calorische proeven, waarbij er water in het oor wordt gebracht wat een prikkeling van het evenwichtsorgaan veroorzaakt.
Patiënten worden hierdoor soms erg duizelig en er wordt slechts één deeltje van het evenwichtsorgaan gemeten. Het evenwichtsorgaan bestaat echter uit vijf delen.
Sinds dit jaar maakt het Imeldaziekenhuis in Bonheiden ook gebruik van de video head impulse test (videoHIT of kortweg vHIT) waarbij ze een bril opzetten bij de patiënt, die voorzien is van een versnellingsmeter en videocamera. "Met dit snel en vrij eenvoudig onderzoek, kunnen we de werking van 3 van de 5 deeltjes van het evenwichtsorgaan meten, zonder dat de patiënt erg duizelig wordt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onze audiologen, waarbij het hoofd van de patiënt door de onderzoeker kortdurend en zeer snel een aantal keren in een bepaalde richting wordt bewogen.
De hoofdbeweging wordt geanalyseerd met de ingebouwde versnellingsmeter en de reflectoire oogbeweging wordt gefilmd met de videocamera. Wanneer het evenwichtsorgaan goed werkt, komen de snelheid van oog- en hoofdbeweging goed met elkaar overeen.
Wanneer het evenwichtsorgaan niet goed werkt, zal de oogbeweging niet overeenkomen met de hoofdbeweging. Patiënten krijgen dan het idee dat de wereld (of omgeving) in beweging is wanneer het hoofd bewogen wordt," aldus dokter Peeters.
Door een uitgebreide bevraging van de klachten te combineren met deze hoogtechnologische onderzoekstechnieken, kunnen de neus-keel-oorartsen in Bonheiden een nauwgezette diagnose stellen en de patiënten nog beter behandelen.
"Dankzij een goede samenwerking met de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie en de kinesisten hier werkzaam, alsook met de neurologen, proberen we duizeligheidsproblemen zo goed mogelijk te behandelen," sluit dokter Peeters af.