Een dik jaar na de verschijning van zijn imposante boek 'De haven, mijn wereld' publiceert auteur Danny Deckers opnieuw een nieuw en boeiend boek. "De Cirkel is rond" is opgebouwd uit 3 grote hoofdstukken.

De familie Aertssen gaf eigenlijk de aanzet tot het schrijven van dit boek. Ooit offerden ze hun hoeve aan de haven, nu werken ze mee aan de sloop van de GM-autofabriek.

'De cirkel is dus rond'

Jezelf opnieuw durven heruitvinden, daar draait het om in de haven. Van polder-boerderij over auto-assemblagefabriek tot de site die klaargemaakt wordt voor de toekomst.

In deel I vertelt Danny over het verdwenen polderdorp Oorderen, waar hij als kind nog ging jagen met zijn grootvader vanuit hoeve Kersschot. Het dorp was ook het geboortedorp van Schepen Frans Tijsmans, de man van de gelijknamige haven tunnel en persoonlijke vriend van Danny's vader. Het dorp verdween in 1966, Oorderen betaalde de tol voor de groei van de Antwerpse haven.

Deel II gaat over de verrijzenis van de GM-autofabriek Plant 2, waar tot in 2010 meer dan 13 miljoen wagens geassembleerd werden. Het werd eigenlijk het nieuw 'dorp' op de plaats waar ooit Marcel Aertssen - de stichter van de bekende bouwgroep- zijn boerderij stond.

Vele Oorderenaren vonden er ook werk. De door Danny verzamelde getuigenissen van oud-medewerkers, zowel positief als negatief gaven dit hoofdstuk kleur.

Deel III handelt over de duurzame, circulaire invulling die het Havenbedrijf Antwerpen aan de site wil geven, aldus Danny. De gronden zijn nu gesaneerd, maar op het moment is de nieuwe bestemming nog een vraag. We kijken uit als Antwerpenaren naar de invulling van dit historisch erfgoed.

Info

"De Cirkel is rond", Hoe de familie Aertssen zich heruitvond.
Pandora Uitgeverij, 2020. Hardcover, 260 x 240 mm, 224 pagina's
English + / NL editie ISBN: 9789053254769
Prijs €35.
Standaard en betere boekhandel.

©Nnieuws,Willy Ysewijn