Op zaterdag 27 april 2019, Dag van de Dans, zwiert de dansketting opnieuw door de straten van Vlaanderen. Danspunt nodigt iedereen uit om zich al dansend, samen met muzikanten een weg te banen op pleinen en straten van zeven steden in Vlaanderen, waaronder Herentals. Toegankelijk en verbindend met een hoge feel good factor.

DE DANSKETTING

Na de geslaagde eerste editie van 2018, waar meer dan 1000 deelnemers meedansten in de Dansketting, maken deze keer Aalst, Geel, Hasselt, Herentals, Kortrijk, Ninove en Turnhout elk één lange, feestelijke dansketting.

Toegankelijk

Iedereen die van dansen houdt kan meedoen met de Dansketting: dansers en niet-dansers, voor durvers en dromers, voor jonge scouts en oude kaarters, voor mensen met en zonder beperkingen.

Zij ontmoeten elkaar tijdens de voorbereidende workshops. Op Dag van de Dans trekt de groep dansers onder live muziek van fanfares door de straten en nodigen omstaanders uit om aan te sluiten.

Verbindend

Danspunt brengt cultuurcentra, choreografen, fanfares, dansscholen, theatergezelschappen en burgers samen. We betrekken zoveel mogelijk organisaties en verenigingen bij dit project. In Herentals werden verschillende verenigingen en sociale organisaties aangesproken.

Seniorendansgroepen van OKRA Sint-Waldetrudis, CVO DTL Herentals (groep anderstaligen) en Dienstencentrum 't Convent zorgen voor verschillende ervaren en minder ervaren dansers.

Feel good

Dit jaar komt de choreografie tot stand in samenwerking met Eastman. We kiezen voor een herwerkte versie van de Bloemenwals, van de gerenommeerde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, die een hedendaagse interpretatie maakte van één van de bekendste scènes uit het iconische ballet De Notenkraker voor het ballet van de Opera van Parijs in 2016. De muziek wordt live voorzien door muziekgroepen en fanfares.

DAG VAN DE DANS

Dag van de Dans, een initiatief van Kanaries in actie vzw, is ondertussen al aan z'n vierde editie toe. Ook dit jaar kan een breed publiek proeven van (hedendaagse) dans in heel Vlaanderen en Brussel. Voor ieder wat wils: workshops, open repetities, try-outs, dansfilms, dans in musea en de publieke ruimte, voorstellingen en feestjes.

EASTMAN

Eastman werd opgericht in 2010 om het werk van Sidi Larbi Cherkaoui te produceren en te touren. Cherkaoui's werk voorziet het publiek van een groot scala aan projecten en samenwerkingen; gaande van hedendaagse dans tot theater, ballet, opera, musical en andere performance-vormen. Een non-hiërarchisch denken over beweging, lichaamstaal en cultuur is de basis van hun artistieke aanpak.

DANSPUNT

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten.

CULTUURCENTRUM 't SCHALIKEN

Cultuurcentrum 't Schaliken wil als cultuurcentrum niet enkel een diverse en kwalitatieve culturele programmatie aanbieden, het wil ook inzetten op sociaal-culturele projecten waaraan de Herentalse bevolking kan participeren zoals de Dansketting.

Voor meer info over de werking en het programma: https://www.schaliken.be, Grote Markt 35 – 2200 Herentals – 014 21 90 88