De directeur van Leuven Centraal vertelt!

Opendeursysteem.

Een gevangenis waar de deuren open staan? Jazeker het is het handelsmerk van Leuven Centraal, een penitentiaire (=straf)instelling voor langgestraften. Maar tegelijk is het ook maar één element van een ruimer beleid. Dat beleid is er op gericht het verblijf in de gevangenis zo menswaardig mogelijk te laten verlopen.

Opleiding en vorming van mensen achter de tralies: het is het stokpaardje van directeur Guido Verschueren. De straf is de vrijheidsberoving en ooit komen deze mensen terug in de maatschappij. Dan kan je maar beter zorgen dat ze zonder rancune de gevangenis verlaten.

Het leefpatroon ‘van buiten’ wordt zoveel mogelijk ook binnen Leuven Centraal toegepast. Structuur bieden via een dagindeling, werk en vrije tijd is daarin erg belangrijk.

Burgerschapsprijs.

In 2010 kreeg Guido Verschueren voor zijn inzet en vernieuwende visie de jaarlijkse Burgerschapsprijs van de Stichting P&V. eerder ging die prijs ook al naar o.a. Jeanne Devos, de Gebroeders Dardenne en Wannes van de Velde. Sinds 1997 is hij directeur –inrichtingshoofd van Leuven Centraal.

Bijzondere wereld.

Guido Verschueren noemt ‘zijn’ gevangenis soms een dorp waarvan hij burgemeester is. Hij staat immers dicht bij zijn mensen, zowel personeel als gedetineerden. Via zijn verhaal hebt u nu de kans om alles te ontdekken over een van de meest beruchte en tegelijk ook meest vooruitstrevende gevangenissen van het land.

Op donderdag 24 oktober verwelkomen we Dhr. Guido Verschueren in het Ontmoetingscentrum, Singel te Gierle om 20u.

Davidsfonds – Gierle heet alle geïnteresseerden welkom. Dankzij de participatie van de Cultuurraad Lille is de inkom gratis.

Niet te missen!