U bent hier

De 7 meest gestelde interviewvragen

Nationaal | Vlaanderen
17.04.2021 - 22.32u
Door: Lex Verellen

Werd je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dat is geweldig nieuws. Maar nu? Hoewel elk sollicitatiegesprek anders is, zijn er een aantal vragen die vrijwel altijd worden gesteld.

Als je van tevoren nadenkt over je antwoord op deze vragen, dan heb je alvast een voorsprong op andere kandidaten. Staffing specialist Walters People geeft graag een overzicht van de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek en hoe je deze op een goede manier kan beantwoorden.

1. Vertel eens iets over jezelf

Dit is vaak de vraag waar het gesprek mee begint. Misschien is het ook wel de meest belangrijke vraag, omdat degene die het interview afneemt een eerste indruk van je krijgt bij deze vraag.

Begin je antwoord met een kort overzicht van je kwalificaties en de functies die je tot nu toe hebt gedaan. Je kan daarbij de structuur van je cv aanhouden. Geef voorbeelden van je prestaties en de vaardigheden die je hierbij heeft opgedaan. Bedenk van tevoren goed welke dingen je wil vermelden en hoe je ze gaat vertellen.

2. Wat zijn je doelen? En waar zie je jezelf over vijf jaar?

Noem in je antwoord zowel je doelen op korte als op lange termijn. Vertel wat voor job je uiteindelijk zou willen hebben en wat de stappen zijn die je moet nemen om daar te geraken.

Vertel ook hoe je in je vorige job je vaardigheden hebt kunnen ontwikkelen en hoe dit je verder heeft gebracht in je carrière. Laat de werkgever zien dat je ambitie hebt en vastbesloten bent het beste te maken van elke job om je uiteindelijke doel te bereiken.

Leg altijd een link met de functie waarvoor je solliciteert en wees realistisch in je ambities. En vertel degene met wie je het sollicitatiegesprek voert nooit dat je zijn of haar functie wil hebben.

3. Wat zijn je sterke punten en zwakke punten?

Wanneer deze vraag wordt gesteld, moet je de recruiter vooral laten zien dat je jezelf goed kent en dat je oprecht bent. Wees niet overmoedig en ga niet zo ver dat je zegt dat je geen zwakke punten hebt.

- Sterktes
Bereid al je sterke punten goed voor en vind vooral argumenten en voorbeelden om ze te illustreren. Noem de drie troeven die van jou de ideale kandidaat voor de functie maken, en illustreer ze met voorbeelden uit beroepssituaties. Dit kunnen technische vaardigheden zijn (kennis van een specifiek softwareprogramma) of immateriële vaardigheden (gemak in het managen van mensen, bijvoorbeeld).

- Zwaktes
De beste manier om deze vraag te beantwoorden is een zwak punt te kiezen dat je probeert te verbeteren. Als je bijvoorbeeld zwak bent in computervaardigheden, vermeld dit dan als je zwakke punt door te vermelden welke opleiding je hebt gevolgd of hoeveel tijd je buiten werktijd hebt besteed aan het verbeteren van je computervaardigheden. Deze manier om je zwakke punten te presenteren kan ze laten lijken als sterke punten.

4. Waarom wil je hier werken?

Wanneer je grondig voorbereid bent, zal je een goed inzicht hebben in de producten of diensten van het bedrijf, hun toekomstplannen en de bedrijfscultuur. Gebruik die informatie om te beschrijven hoe je doelen en ambities hierop aansluiten.

Zorg dat je bekend met de laatste nieuwsberichten over de organisatie. Bedenk hoe je doelen en ambities overeenkomen met de bedrijfscultuur en gebruik deze informatie om een antwoord te formuleren op de vraag waarom je net voor dit bedrijf wil werken.

5. Waarom moeten we jou aannemen?

Leg uit waarom jij een aanwinst zou zijn voor het bedrijf; waarin onderscheidt je je van andere kandidaten? Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van vaardigheden, ervaring, of persoonlijkheid.

Bijvoorbeeld: 'Ik beschik over een unieke combinatie van goede technische vaardigheden en het vermogen om langdurige klantenrelaties op te bouwen', gevolgd door een specifiek voorbeeld van iets wat je bereikt heeft in uw vorige job.

De functieomschrijving kan je eerste hulpmiddel zijn bij het bepalen waar de interviewer naar op zoek is. Benoem de specifieke functie-eisen die gevraagd worden en geef voorbeelden die aantonen dat je over deze vaardigheden beschikt.

6. Welk salaris heb je voor ogen?

Hoewel je het noemen van een salaris beter kan vermijden tot ernaar gevraagd wordt, is het belangrijk te weten wat uw marktwaarde is. De salary survey van Walters People is daarvoor een handig hulpmiddel. Een probleem ontstaat vaak wanneer sollicitanten een bedrag noemen dat te hoog is, of juist lager dan datgene wat het bedrijf wil betalen.

Als een salarisindicatie wordt gegeven in de advertentie, dan kan je aangeven dat dit het bedrag is dat je zelf ook in gedachten hebt en dat dit een van de redenen is dat je geschikt denkt te zijn voor deze functie.

7. Welke vaardigheden zullen je helpen in deze functie te slagen?

Vermeld je kwalificaties, vaardigheden en belangrijkste aspecten van je profiel en relateer ze aan de verschillende elementen van de functieomschrijving. Maak een balans op van je vroegere ervaringen en professionele waarden, en analyseer hoe deze kunnen worden toegepast op het bedrijf waarvoor jewilt werken.

Wees bereid om specifieke voorbeelden te geven. Enkele belangrijke vaardigheden waar werkgevers vaak naar op zoek zijn: projectmanagement, probleemoplossend vermogen, goede vaardigheden op het gebied van communicatie en stakeholdermanagement, technische kennis en organisatorische vaardigheden.

Maak van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat je je inleven in de cultuur van het bedrijf. Bewijs je interesse door te laten zien dat je informatie hebt onderzocht voor je interview.

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto