U bent hier

In de ‘Antwaarpse literatuur’ is een topwerk verschenen

Neteland | Provincie Antwerpen
09.02.2018 - 14.25u
Door: Lex Verellen

De voorbije 2 jaar is Winand Van den Bergh bezig geweest om een 'Antwaarps Rijmwoordenboek' te maken. Winand Van den Bergh is een 'Antwaarpse zanger' die door de liefde uitgeweken is naar Limburg. Doch, hij kan zijn geliefde stad en de liekes in 't Antwaarps niet vergeten.

"Dit 'Antwaarps Rijmwoordenboek', is een boek dat in verschillende stationnetjes ontstaan is." zegt Winand. Eind jaren '80 had Winand, als beginnende 'Antwaarpse Zanger', zich het 'Nederlands Rijmwoordenboek' van Jaap Bakker (Uitgeverij Bert Bakker - Amsterdam - 1987) aangeschaft om zelf liedjes te kunnen schrijven.

Maar omdat het beschaafd Nederlands en het Antwerps soms zover van mekaar liggen, stootte hij vrij snel op de beperkingen van dit naslagwerk. "Het Antwaarps en het Nederlands zijn immers twee totaal van mekaar verschillende talen. Ze hebben, in de meeste gevallen toch, verschillende rijmuitgangen." zegt Winand.Voorbeelden

"Ik ben geen tekstschrijver die de teksten zomaar uit zijn mouw schud." zegt Winand. "Een goeie Antwaarpse tekst maken is werken." Gedreven geeft Winand meer uitleg over het opzet.

"Eén simpel voorbeeld: In het AN vind je bij de rijmuitgang 'OOP' bijvoorbeeld de woorden 'hoop', 'droop', 'knoop', 'loop'. In het Antwerps echter, horen deze niet samen.

In het Antwerps heb je, in dit simpel voorbeeld, bij 'OOP' de woorden 'hoop' en 'droop' staan. Voor 'knoop' en 'loop' ligt het in het Antwerps 'net' iets anders. Deze worden uitgesproken als 'knoewp' en 'loewp'.

M.a.w. in het Antwerps rijmt 'hoop' niet 'knoop'. Daarom vind in in dit boek zowel de rijmuitgang 'OOP' als 'OEWP'. Om het nog wat ingewikkelder te maken: 'knoop' op zich heeft in het Antwerps zelf ook nog eens twee verschillende rijmuitgangen.

Fonetisch: 'knoewp' (1 lettergreep), maar ook 'knoewep' (2 lettergrepen). Nog te eenvoudig? Het woord 'hoop' heeft in het APA (Algemeen Plat Antwaarps), dan weer twee betekenissen en dus ook twee rijmuitgangen. 'hoop' van het werkwoord 'hopen', en 'hoop' in de betekenis van veel (nen hoop geld hebben).

Dus.... 'hoop' ga je respectievelijk bij 'OOP', 'OEWP' en 'OEWEP vinden.'

Ingewikkelder dan dit kleine voorbeeld gaat Winand het niet maken: "Eens je het boek in je bezit hebt, en je gaat ermee aan de slag, wijst het zichzelf allemaal wel uit."

Laat je dus door het bovenstaande vooral niet afschrikken. Trouwens, als er andere rijmuitgangen zijn dan in het Nederlands, staat er iedere keer een verwijzing vermeld. Bvb. 'OOP zie OEWP'.

Als er een paar liedjes, nieuwjaarsbrieven, en ja, zelfs enkele liefdesbrieven uit dit woordenboek voortvloeien, maken jullie van Winand en van 'www.antwaarpsemuziek.be' wreed contente mensen.

Bestellen

De mensen die lid zijn van facebookpagina Antwaarpse muziek (https://www.facebook.com/groups/577681639015750/) kunnen het boek (595 pagina's) op deze facebookpagina bestellen voor de prijs van € 30.

Het boek zal dan in overleg met Glenn Pellis van www.antwerpsemuziek.be, op één of andere manifestatie van www.antwerpsemuziek.be geleverd worden. Maar je kan het boek ook laten toekomen in een DPD-afhaalpunt bij jou in de buurt, dan moet je bij de bovenvermelde prijs € 5 bijtellen.

Wil je dit compleet naslagwerk in jouw kast hebben? Simpel een mailtje sturen naar Glenn Pellis, die de distributie verzorgd in het Antwerpse. Dit kan op glenn.pellis@antwerpsemuziek.be. Winand Van den Bergh kan je steeds bereiken op winand@telenet.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto