Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De Ark, Molse Bouwmaatschappij en SVK Noorderkempen samen: WOONBOOG

Vanaf januari 2023 vormen huisvestingsmaatschappijen DE ARK, de Molse Bouwmaatschappij en het Sociaal Verhuurkantoor Noorderkempen samen Woonboog.  Onder deze naam en onder het motto ‘Sterke mensen, sterke buurten’ bundelen ze voortaan hun krachten. Het doel? Eenvoud en meer duidelijkheid voor huidige bewoners, de kandidaten en professionele partners. 

De Vlaamse Regering wil het sociaal woonlandschap in Vlaanderen veranderen. De sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren slaan de handen in elkaar en vormen samen ‘de woonmaatschappij’. Dat wil zeggen dat er binnen elke gemeente slechts één woonmaatschappij als sociale woonactor actief zal zijn.

Eén woonmaatschappij voor elf gemeenten

Het werkingsgebied Kempen-Midden van Woonboog telt 11 gemeenten: Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout, Vosselaar. De nieuwe woonmaatschappij zal sociale woningen verhuren (eigen huurwoningen en woningen van private eigenaars), private woningen inhuren, koopwoningen bouwen en leningen verstrekken, en komt zo in de plaats van de bestaande sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren. 

Dienstverlening verbeteren

Bedoeling is om op deze manier de dienstverlening te verbeteren en de transparantie te verhogen via één loketsysteem, één inschrijvingsregister en een duidelijker zicht op het volledige aanbod. Bovendien wordt zo een betere afstemming bereikt tussen de werkgebieden van enerzijds de sociale huisvestingsmaatschappijen die zelf woningen bouwen om te verhuren, en anderzijds de sociale verhuurkantoren die woningen huren op de private huurmarkt om verder te verhuren.

Nabijheid als randvoorwaarde

Tegelijkertijd kiezen we voor nabijheid, zowel voor de huurders als voor de lokale besturen. Dat doen we door de kantoren van de Molse Bouwmaatschappij en DE ARK te behouden en te werken met subcomités. Eén subcomité voor de regio Baldemore en één voor de Stadsregio (Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar), aangevuld met Lille, Kasterlee en Baarle-Hertog, voor een besluitvorming op maat van deze kleinere gebieden binnen een groter geheel.

Woonboog, de woonmaatschappij in Kempen-Midden

Sterke buurten maken sterke mensen, sterke mensen maken sterke buurten. Dat is de missie van Woonboog. Woonboog staat symbool voor deze verbinding van mensen en buurten. Een boog is sterk en stabiel maar zacht van vorm. Het is een stevig dak dat op een warme manier bescherming geeft aan alle bewoners. Woonboog wil een warme thuis bieden aan mensen die vandaag meer dan ooit nood hebben aan een kwalitatieve en betaalbare woning.

Deel dit artikel