Leerlingen uit de 3de graad van het basisonderwijs combineren Europa met natuur

Nog de hele week vinden de Europa Xpert-sessies van Europa Direct Provincie Antwerpen in Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg. Vanochtend leidde gedeputeerde Kathleen Helsen (bevoegd voor Europese samenwerking) de Europese ministerraad van de zesdejaars van de Heistse basisschool 't Wensbos.

Europa Direct Provincie Antwerpen reist met deze Europa Xpert-sessies naar verschillende locaties in de provincie. Voor het eerst wordt haltgehouden in het Provinciaal Groendomein De Averegten. Tijdens een sessie van twee uur leren leerlingen meer over de geschiedenis en de werking van Europa. Bovendien onderzoeken ze het effect van de EU op het leven van alledag.

Tijdens een interactief rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van ministers van Europese lidstaten en stemmen ze over een actueel thema. Deze week staat een algemeen verbod op plastic zakjes in winkels op de agenda. Gedeputeerde Kathleen Helsen leidde vandaag de ministerraad.

"Tijdens zo'n Europese ministerraad moeten de leerlingen namens het land dat ze vertegenwoordigen hun eigen standpunt toelichten over plastic zakjes in winkels. Zo leren ze naar elkaar luisteren, hun mening uiten en compromissen sluiten. Dat zijn vaardigheden die hun hele leven van pas komen," stelt gedeputeerde Kathleen Helsen.

Het wetsvoorstel rond plastic zakjes werd door de leerlingen uit het zesde leerjaar van basisschool 't Wensbos uit Heist-op-den-Berg goedgekeurd met 18 stemmen tegen 5 stemmen.

Na de Europa Xpert-sessie trokken de leerlingen nog op verkenning door De Averegten. Samen met een gids speelden ze 'BioBingo' en ontdekten ze op een speelse manier welke plant- en diersoorten er zoal zijn in De Averegten.

"Door ons provinciaal aanbod op deze manier te bundelen kunnen de leerlingen op één dag zowel over biodiversiteit als over de Europese Unie leren. Het rollenspel over het verbod op plastic zakjes legt een brug tussen beide thema's," besluit gedeputeerde Jan De Haes.

Wanneer:
Vrijdag 6 tot vrijdag 13 maart

Van 09.30 tot 14.30 uur

Waar:
Provinciaal Groendomein De Averegten, Boonmarkt 4a, 2220 Heist-op-den-Berg


Deelnemende scholen:

-      Dinsdag 10/03: Vrije basisschool uit Hallaar en Instituut Mevrouw Govaerts uit             Heist-op-den-Berg

-      Donderdag 12/03: Sint-Jan Lagere School uit Wiekevorst

-      Vrijdag 13/03: VBS De Boster uit Ramsel

Meer info:

www.provincieantwerpen.be/europaweken

www.provincieantwerpen.be/averegten