'Het Groot Dictee heruitgevonden' is een idee van de Stedelijke Bibliotheek van Mechelen. Vorig jaar vond het een eerste keer plaats bij de initiatiefnemers, met zestig deelnemers. Op 7 december 2018 om 20 uur wordt het gespeeld in meer dan zestig bibliotheken tegelijk. Ook de bibliotheek van Kasterlee doet mee. Voorlezer van dienst is Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee.

De Mechelse bibliotheek vond het zo spijtig dat het Groot Dictee der Nederlandse taal in 2016 ophield te bestaan, dat ze naar een nieuwe formule zocht, afgestemd op het bibliotheekpubliek. De eerste aflevering was een groot succes in Mechelen. Vanaf 2018 stappen meer dan zestig bibliotheken, verdeeld over heel Vlaanderen, in het initiatief. Op hetzelfde moment wordt hetzelfde taalspel gespeeld, met dezelfde tekst.

Het gaat niet alleen om correct spellen. In plaats van abracadabra staan taalplezier en creativiteit centraal. Om te winnen heb je fantasie en taalvaardigheid nodig en omdat het aan het eind heel spannend wordt, spelen ook de zenuwen een rol. Alles draait om een grappige tekst, geschreven door de jonge auteur Ans De Bremme.

Het dictee vindt plaats in de bibliotheek van Kasterlee. De erfgoedtentoonstelling 'Alles uit de Kast' met archeologische vondsten uit de gemeente zullen tijdens deze avond ook te bekijken zijn.

Het aantal plaatsen in de bibliotheek is beperkt. Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Dat kan zolang er plaats is via mail op bibliotheek@kasterlee.be, telefonisch op
014 85 00 11 of aan de balie, Pastorijstraat 8 in Kasterlee.