Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.

Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.

Daarmee volgen ze een klimaatmaatregel van Klimrek op – een innovatief samenwerkingsproject van ILVO, Boerenbond en VITO met ondersteuning van VLAIO LA, dat via een klimaatscan en begeleidingstraject landbouwers wil ondersteunen in hun ecologische vooruitgang.

De melkveehouders startten, als pioniers in België, acht maanden geleden met het toedienen van nitraatrijk veevoeder en lichten graag de resultaten toe, samen met andere duurzame maatregelen om op termijn tot een CO2-neutrale boerderij te evolueren.

MilkBE, de brancheorganisatie van de zuivelsector in België, kadert deze veevoederaanpassingen binnen de 'duurzaamheidsmonitor' die sinds 2014 jaarlijks de duurzame inspanningen van de hele zuivelsector in kaart brengt. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en Boerenbond schetsen met het klimaattraject Klimrek de klimaatmaatregelen (met economische kansen) die melkveehouders vandaag kunnen nemen om over te stappen naar een meer klimaatvriendelijk bedrijfsmanagement.