U bent hier

De Bleeker: 'Vanaf vandaag kan consument betrouwbare slotenmakers herkennen aan identificatiekaart' - reactie

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
03.01.2022 - 12.06u
Door: Herman Gezelle

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Eva De Bleeker, herinnert eraan dat slotenmakers vanaf januari 2022 een identificatiekaart moeten kunnen voorleggen aan hun klanten.

Die bewijst dat de slotenmaker een gedragscode ondertekende en een onafhankelijk kwaliteitscertificaat ontving.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen consumenten betrouwbare en transparante slotenmakers herkennen aan een identificatiekaart. Met dit document gaat de staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Eva De Bleeker, de strijd aan tegen malafide slotenmakers.

Die laatsten kwamen op de radar van de Economische Inspectie door het aanrekenen van woekerprijzen en hun weinig transparante communicatie. Gedupeerde consumenten kwamen zo in dringende situaties voor voldongen feiten te staan (https://evadebleeker.be/nl/nieuwsbericht/detail/de-bleeker-federaties-slotenmakers-economische-inspectie-en-google-gaan-in-overleg-rond-malafide-slotenmakers).

De nieuwe identificatiekaart, die in voege gaat vanaf 1 januari 2022 en gelinkt is aan een gedragscode en kwaliteitslabel, moet consumenten nu beschermen tegen deze wanpraktijken.

Staatssecretaris De Bleeker herinnert de slotenmakers eraan dat de procedure om een identificatiekaart te verkrijgen, via de website van de FOD Economie verloopt.

Slotenmakers moeten een gedragscode ondertekenen en over een kwaliteitscertificaat beschikken. Dat laatste wordt uitgegeven door een onafhankelijke conformiteitsbeoordelingsinstantie en legt de link met technische kwaliteitsvereisten zoals o.a. opleiding, ervaring en competenties.

Op de website van de FOD Economie zal een overzicht beschikbaar zijn van alle slotenmakers die over de identificatiekaart beschikken.

De doorbraak in de strijd tegen de malafide slotenmakers is het resultaat van intens overleg tussen Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker, de sector van de slotenmakers in Vlaanderen en Wallonië, de opleidingscentra en de Economische Inspectie.

Ook Google werd betrokken bij de gesprekken. Malafide slotenmakers kochten tot voor kort namelijk online advertentieruimte en scoorden zo hoog in de Google-ranking. Google blokkeerde deze betaalde slotenmakeradvertenties.

Google steunt de staatssecretaris in de strijd tegen de malafide slotenmakers en onderzoekt ook hoe het nieuwe systeem kan ondersteund worden. Intussen wordt uitgezocht hoe de Belgische identificatiekaart technisch aan hun systeem kan worden gekoppeld en dus gebruikt kan gelden als toegangsticket tot Google advertenties.

Op die manier kunnen bonafide slotenmakers weer adverteren, terwijl malafide slotenmakers uitgesloten zijn.

Staatssecretaris De Bleeker: "Vanaf nu kan elke consument aan de hand van de identificatiekaart nagaan of een slotenmaker betrouwbaar is. Zo'n transparant systeem is belangrijk, want wie dringend een slotenmaker nodig heeft, kan zich niet bezighouden met het halve web af te schuimen op zoek naar reviews of feedback.

Ook voor de slotenmakers zelf is dit een voordeel: zij werken nu binnen een gelijk en eerlijk speelveld.'

Marino Bernardon : 'Voorlopig doe ik hier niet aan mee'

'Voorlopig doe ik hier niet aan mee', zegt Marino Bernardon, zaakvoerder Blok Security Herentals en bestuurslid Unizo Neteland.

''k Ben (vanop afstand) betrokken geweest in die gesprekken maar wat ze nu gedaan hebben gaat voor mij niet ver genoeg en haalt niets uit.

Er zijn nog andere grotere slotenmakers zoals wij die niet meedoen. Het is ook geen verplichting.

Er was een paar jaar geleden een degelijk wetsvoorstel van Franky Demon om de slotenmakers onder de wet van de private veiligheid te zetten en dan had ik wel meegedaan.

Toen is Open VLD daar dwars gaan voor liggen en nu willen ze met de pluimen gaan lopen.

Dit is een maat voor niets omdat die malafide buitenlandse slotenmakers gewoon hun gangen blijven gaan.

Trouwens wat daar vanonder staat over Google is al lang achterhaald, het internet stond na 2 dagen terug vol met malafide slotenmakers.

https://www.cdenv.be/kopstuk/franky-demon/nieuws/erkenning-slotenmakers-als-veiligheidsberoep-in-de-maak/

We hebben een tijd geleden met een groot aantal slotenmakers ook een eigen website opgezet www.mijnslotenmaker.be , daar kan de consument ook op de kaart zien wie er in zijn buurt zit.

Zelf heb ik jaren geleden de FB pagina https://www.facebook.com/malafideslotenmakers opgericht waar mensen meer info kunnen vinden.

Het komt er tot vandaag eigenlijk op neer dat in ons land alle goede slotenmakers verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor van alles en nog wat, maar de malafide blijven lekker doordoen', besluit Marino Bernardon.  Foto Marino Bernardon, zaakvoerder Blok Security Herentals / NNieuws archief.

Relevante artikels

imageMeer nieuws

Primeur : eerste 'coronavrije' mosselseizoen voor De Vis Factorij

Primeur : eerste 'coronavrije' mosselseizoen voor De Vis Factorij
EU | Herentals | Internationaal | Neteland 23.06.2022 - 20.39u

Gouverneur Cathy Berx : 'Algemeen verbod voor amokmakers in recreatiedomeinen'

Gouverneur Cathy Berx : 'Algemeen verbod voor amokmakers in recreatiedomeinen'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 23.06.2022 - 14.59u

Yasmien Naciri nieuwe manager Innovatiecentrum Werk

Kempen regio | Provincie Antwerpen 23.06.2022 - 14.53u

Bobbejaanland viert einde van de examens met School's Out

Bobbejaanland viert einde van de examens met School's Out
Kasterlee | Kempen regio | Neteland 23.06.2022 - 13.48u

Gezinssport Vlaanderen geeft aftrap voor haar zomerzoektochten in Herentals

Gezinssport Vlaanderen geeft aftrap voor haar zomerzoektochten in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.06.2022 - 11.52u

Zomer bij Collection Hugo Voeten

Zomer bij Collection Hugo Voeten
EU | Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.06.2022 - 11.14u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto