De lijst : Inhoud en vernieuwing

De Brugpartij is de eerste deelnemer aan de lokale verkiezingen in Geel die klaar is met zijn lijst. Als nieuwe en vernieuwende Geelse politieke partij was ze het aan zichzelf verplicht die vernieuwing ook in haar lijst te verankeren en een team te vormen dat de nieuwe wind die de Brugpartij in Geel wil laten waaien, duidelijk belichaamt.

Dat is goed gelukt: liefst 21 mensen maken bij de Brugpartij hun politiek debuut. Vier daarvan staan in de top-10, te beginnen met lijsttrekker Dirk Kennis, die als gewezen hoofdredacteur van het Nieuwsblad van Geel zowel een outsider als een insider is in de Geelse politiek.

Daarnaast hebben we een ervaren basis - 7 kandidaten zetel(d)en en 5 anderen hebben al eens een verkiezingscampagne meegedraaid. Een aantal zetelende raadsleden hebben mekaar in de Brugpartij gevonden: Tinne Van Gelder & Koen Thibau (Groen), Noël Devos, Elhasbia Zayou EN Kristof Van Reusel (sp.a) en Greet Bakelants (ex-CD&V). Ze zijn enthousiast over deze nieuwe partij, die een realistische kans op positieve verandering biedt, en bundelen hun krachten om de locomotief van de lijst de nodige power te geven.

Onderaan bewijst het lijstduwerschap van oud-schepen en -OCMW-voorzitter Ivo Bollen dat het sociale engagement dat de christelijke arbeidersvleugel vanouds kenmerkt (zie o.a. de realisatie van dienstencentrum Luysterbos en Huize De Post tijdens Ivo's beleidsperiode) met nadruk wordt verdergezet in dit nieuwe, toekomstgerichte project.

Yves Van Hulsel, een van de drijvende krachten van beweging.net die tot dusver altijd op de achtergrond was gebleven, staat op 32, en ook Groen-voorzitter Peter Van e LijstNuland kon zijn goesting om de nieuwe wind van de Brugpartij in de frontlinie te helpen aanwakkeren, niet onderdrukken. Hij staat op 31.

Verder bestaat het team van de Brugpartij uit mensen wiens achtergrond en engagement nauw aansluiten bij de vernieuwende sociale en duurzame waarden die de partij in Geel wil introduceren. Het zijn stuk voor stuk mensen met een sterk sociaal profiel, met een goede inbedding in de Geelse gemeenschap, met inhoud kortom.

Hun inbreng is de voorbije weken al bijzonder verrijkend geweest voor de standpunten van de Brugpartij, en dat zal zo blijven. Bovendien was ook diversiteit een belangrijk aandachtspunt. Diversiteit qua achtergrond: arbeiders, bedienden, een oud-bedrijfsleider, mensen uit het onderwijs, de ambtenarij en de privé; mensen die actief zijn bij sociale tewerkstellingsprojecten en bij multinationals; denkers en doeners...

Diversiteit ook qua etnische achtergrond, en de Brugpartij maakte ook graag een plaats vrij voor een persoon met een handicap. Die mensen kregen die plaats echter omdat ze zijn wie ze zijn: drie sterke, geëngageerde, progressieve vrouwen, die weten waarover ze praten.

Dat het niet gemakkelijk is jonge mensen met een goed profiel bij de politiek te betrekken, is een feit. Toch is de Brugpartij helemaal geen oude-mensenclub geworden. Met 2 twintigers en 10 kandidaten tussen de dertig en de veertig bestaat meer dan een derde van de kandidaten uit wat we met overtuiging 'jonge mensen' kunnen noemen.

Ook de geografische spreiding – in Geel altijd een aandachtspunt als het om de vraag 'iedereen mee?' gaat – zit goed met deze lijst. Uit de meeste zg. deeldorpen heeft de Brugpartij relevante en betrokken mensen op de lijst.

De campagne : fris van lever met de glimlach

De Brugpartij staat voor een drukke tweede helft van 2018. Alle gebruikelijke PR-middelen zullen worden ingezet, waarbij online-communicatie erg belangrijk wordt.
De website (debrugpartij.be) wordt een hotspot met informatie, standpunten, dossiers, blogs en allerlei boeiends i.v.m. het Geelse (politieke) leven. Ook op Facebook zal de Brugpartij erg actief zijn.

Het efficiëntste campagnemiddel blijft echter persoonlijk contact. Kandidaten en sympathisanten van de Brugpartij zullen daarom de komende maanden erg zichtbaar worden op allerlei evenementen en publieke plaatsen. Daarnaast willen we zelf echter enkele originele gelegenheden tot ontmoeting creëren.

30 Juli– 13 Aaugustus: On the road met camping Brug

Lijsttrekker Dirk Kennis zoekt het deze zomer eens niet in Italië, maar plant een vakantie in Geel. Andere Brugpartij-kandidaten gaan mee! Met zijn mobilhome doet hij alle dorpen aan. Hij begint in Larum, trekt dan naar Ten Aard, dan naar Stelen, en zo verder, tot de tournée eindigt op 't Punt.

Camping Brug strijkt dus neer in elk dorp, op een centrale plaats en met een echt vakantie-programma, inclusief overnachting. Zwemmen (in open water of in het zwembad van een gastvrije dorpeling), lang uitslapen en aperitieven in de plaatselijke bar (als die nog voorhanden is), op wandel gaan en de lokale beauty spots ontdekken, of gewoon wat lezen in de hangmat...

Dat hoort er allemaal bij. De kampeerders willen vooral contact maken met de inboorlingen. Ze nemen geen voedsel mee, hopend op de plaatselijke gastvrijheid te mogen rekenen. Ze stellen zich in ruil ter beschikking voor allerlei (kleine) klusjes, waarbij een goede babbel nooit ver weg zal zijn – en het hoeft daarbij absoluut niet (altijd) over politiek te gaan. 's Avonds maken ze het gezellig rond de camping, waar alleman welkom is. Van hun wedervaren wordt verslag uitgebracht op Facebook en de website.

15 Augustus : Opening van het Brughuis in de Nieuwstraat

Er komt een pop-up in de Nieuwstraat: een ideeënwinkel genaamd Het Brughuis. Dit wordt het tijdelijke hoofdkwartier van de Brugpartij, maar ook een plek die gedurende twee maanden open zal staan voor allerlei inspirerende, amuserende, baanbrekende en doodgewone evenementjes.

Kleinschaligheid troef natuurlijk, maar leven in de brouwerij ook! Filmvertoningen, optredens, interessante sprekers, debatten, een kijk op hoe ze elders al dingen doen die wij in Geel willen invoeren, kennismaken met vernieuwing of nieuwe oplossingen voor oude problemen, workshops en thema-avonden... De Brugpartij werkt aan een zinvol en aantrekkelijk programma en zet de deuren open voor iedereen.

18 Augustus : Bal van de Burgemeester

Dat de Brugpartij een volstrekt zeewaardige partij is, zal worden bewezen met het Bal van de Bruggemeester, dat niet alleen bij een brug zal plaatsvinden (die van Sas 9), maar zelfs op een boot. Het schip, dat we gedurende twee dagen charteren, is er volledig op voorzien en de Brugpartij zorgt voor alles wat nodig is voor een geslaagd en memorabel feest. Nog één keer fijn uit de bol gaan, en dan... twee maanden op volle kracht vooruit!

Een Geelse gazet

Gedrukte communicatiemiddelen gebruiken we natuurlijk ook. Met iemand als de gewezen hoofdredacteur, tot eind 2015 de stem en de ziel van het Nieuwsblad van Geel aan de kop van de lijst, kunnen we niet anders dan daar iets bijzonders van maken. Heel Geel heeft heimwee naar de teloorgegane aanpak die dit unieke lokale blad meer dan drie decennia heeft gekenmerkt. Daar gaan we iets aan doen!

Het programma ( nog in opmaak)

Wie we zijn:
• De Brugpartij is een Geelse politieke partij die een trendbreuk nastreeft in de relatie tussen de burger en het beleid. Het is een progressieve partij, die het engagement van drie partners (de plaatselijke afdelingen van sp.a, Groen en Beweging.net) integreert en koppelt aan het engagement van betrokken Gelenaars met een onafhankelijk profiel.

Waar we voor staan:
• De Brugpartij wil samen met de burger in Geel een vernieuwend, gemeenschapsvormend beleid tot stand brengen, met nadrukkelijk sociaal gerichte doelstellingen. Daarnaast zijn leefbaarheid, ecologie en duurzaamheid even belangrijke basisprincipes van het beleid dat de Brugpartij nastreeft.

Hoe we daar voor gaan:
• Om deze missie te vervullen, wil de Brugpartij de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 als springplank gebruiken om vanaf 2019 deel uit te maken van het college van burgemeester en schepenen en vervolgens het lokale beleid in Geel vanuit een nieuwe meerderheid te heroriënteren.

• De eerste opdracht van dat beleid is het overbruggen van de kloof tussen de Gelenaar en het lokaal bestuur. Daartoe zal de Brugpartij in de nieuwe meerderheid de eerste stappen zetten, door nieuwe samenwerkingsverbanden te introduceren om zo op een gedragen manier aan het Geel van de toekomst te werken.

In co-productie met de Gelenaar:
• effectieve openbaarheid van bestuur:
o.a. verslagen schepencollege beschikbaar via website
een loket in het stadhuis om documenten op te vragen
• structurele burgerparticipatie
Verplicht voor projecten met hoge impact
Representatie- en participatiemodellen zoeken
Adviesraden evalueren en bijsturen
Een schepen voor participatie

Geel is groter dan de Werft

• een apart beleid voor de deeldorpen
het sociaal weefsel vernieuwen en versterken
permanente dialoog met dorpsraden + informatieplicht
een schepen + een 'dorpenmanager'
ontmoetingskansen herwaarderen
dienstverlening decentraliseren
de wijkpolitie herwaarderen

Een warmer Geel

• Service? Pardon!
een gemengd afsprakensysteem voor stadhuis en politie
automatische toekenning van basisrechten
budget aanvullende steun optrekken of algemeen maken

• Zorg
een wijkgezondheidscentrum
toegankelijke publieke ruimte (ook straten en stoepen)
kleinschalige woonzorgcentra (± 45 eenheden), geen woontorens

Een aangenaam centrum
de Havermarkt herinrichten als belevingsruimte
de lelijkheid bevechten in het hart van Geel
degelijke fietsparkings
trage wegen écht bruikbaar maken

Vlot en veilig voor iedereen

knelpunten weg, veilige doortochten (ook in de deeldorpen)
vrijliggende fietspaden in de Gasthuisstraat
Sint-Dimpnaplein: niet wachten, nú herinrichten
een fietsplan en een parkeerplan
de Markt blijft autoluw, maar bereikbaar (kiss & ride)
een circulatieplan op mensenmaat
fietsstraten
veilig fietsen van en naar de deeldorpen via alternatieve routes
autodelen
....

De Lijst

1. Dirk Kennis Onafh.58, journalist, gewezen hoofdredacteur NvG
2. Tinne Van Gelder Groen 50, verpleegkundige in opleiding
3. Noël Devos sp.a 55, loketbediende De Voorzorg
4. Greet Bakelants Beweging 55, diensthoofd financiën Welzijnszorg Kempen
5. Kristof Van Reusel sp.a 37, logistics specialist
6. Marc Van Ryne Groen 56, ex-Landsverdediging
7. Lien Vandeperre Beweging 30, leerkracht deeltijds onderwijs
8. Cis Sterckx Onafh. 59, ambtenaar stad Geel
9. Kim Volders Groen 33, doctor in de Wiskunde
10. Elhasbia Zayou sp.a 31, diensthoofd Studentenvoorzieningen Thomas More
11. Maarten Verheyden Beweging 38, projectleider Kringwinkels
12. Marc Schelles Onafh. 55, technical development engineer
13. Nanette Huysmans Groen 44, architecte
14. Lien De Wulf sp.a 34, procesanalist / leerkracht CVO
15. Guido Verhaert Beweging 54, data-analist
16. Mystery Lady Onafh. nog onder embargo
17. Stef Oltenfreiter sp.a 25, accountant / fiscalist

18. Koen Thibau Groen 54, onderzoeksmedewerker
19. Neena Salaets Beweging 38, kwb-afdelingsondersteuner
20. Jef Horemans Onafh. 25, jurist-fiscalist
21. Hilde Bellens Groen 63, gepensioneerd
22. Wendy Dens sp.a 43. leerkracht
23. Davy Baelus Beweging 43, arbeider, vakbondsafgevaardigde DAF
24. Joke Sannen Groen 37, revalidatie kinderen & jongeren
25. Tessa Dresselaers sp.a 32, sectorverantwoordelijke thuiszorg
26. Kris Lievens Beweging 32, service desk engineer
27. Jo Dom Groen 61, maatschappelijk assistente Sociaal Huis
28. Bernard Otte sp.a 63, oud-bedrijfsleider
29. Els Vanuytven Beweging 45, bediende
30. Ilse Lachi sp.a 45, groendienst Stad Geel
31. Peter Van Nuland Groen 60, project manager
32. Yves Van Hulsel Beweging 61, SWT
33. Ivo Bollen Beweging 65, gepensioneerd