Radio 2 en Sabam for Culture organiseren op donderdag 21 maart 2019 een speciale editie van de Eregalerij : een Eregalerij van de Lage Landen. Deze speciale editie komt er naar aanleiding van de Expo "Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de Lage Landen" in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Dit jaar worden zanger/componist Guido Belcanto en zanger/componist Henny Vrienten op genomen in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek.

Daarnaast wordt er een ode gebracht aan Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte, de muzikale genieën achter K3. De muziekmakers krijgen deze bekroning voor hun grote betekenis voor en invloed op de Vlaamse muziek.

Guido Belcanto

Wielrenner of voetballer, dat is wat de jonge Guido Versmissen wilde worden. Een halve eeuw later kennen we hem als zanger en liedjesschrijver Guido Belcanto. Hij noemt het zelf zijn lot, zijn voorbestemming en kan zich geen ander leven voorstellen.

Guido begon met zingen in het collegekoor van Turnhout en was in de jaren 70 zanger voor rock-'n-rollorkesten, en daarnaast ook straat- en cafézanger.

Twee jaar na zijn televisiedebuut op de BRT in 1987 bracht hij zijn eerste single 'Droevig is deze wereld' uit. Guido Belcanto was van bij het begin een eigenzinnige auteur en zanger die zich niet in één woord laat vatten. Decennialang al balanceert hij op de smalle grens tussen kitsch en kunst.

Kenmerkend in zijn repertoire is dat hij dweept met de dramatische aspecten van het leven. Zo maakte hij als twintiger in Antwerpen kennis met het uitgaansleven en de rosse buurt, een buurt die hem fascineerde en inspireerde.

Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte

Het trio Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte is onlosmakelijk verbonden met dat andere bekende trio: K3. "Heyah mama" was de start van de samenwerking tussen de drie heren en de drie dames. Het nummer werd onmiddellijk een hit, stond dertig weken in de Vlaamse Top Tien en haalde driemaal goud. 

Alain Vandeputte leerde het vak van liedjesschrijver in Londen. Het zijn Alains woorden en zijn zinnen die door zoveel mensen uit volle borst worden meegezongen. Hij probeert de nummers diepgang te geven zodat ze veel verschillende generaties aanspreken, jong én oud.  
Peter Gillis en Alain Vandeputte startten in 1985 samen Top Studio op in Gent. Miguel Wiels kwam erbij in 1996.

Die studio is dé plek waar alle liedjes van K3 opgenomen worden, maar er kwamen in de loop der jaren ook veel anderen artiesten opnemen, zoals Isabelle A, Dinky Toys, Opium en Niels Destadsbader.

Om meer dan 200 liedjes samen te schrijven, moet je goed kunnen samenwerken. Sinds midden jaren 90 loopt het van een leien dakje voor de drie. Meestal ontstaat een K3 nummer aan de piano met Miguel en Alain. Een riedeltje, een zin, de actualiteit, … alles kan een aanleiding zijn.

Het skelet van een nummer is vaak snel opgezet, maar daarna gaan ze er alle drie verder mee aan de slag. De puntjes moeten op de 'i' gezet worden, zowel muzikaal als tekstueel. Dat K3 heeft bewezen dat ook wisselende constellaties niets aan het succes van de groep veranderen, heeft alles te maken met het sterke trio schrijvers/producers achter de groep.  (Radio2-VRT-foto Radio2)

De Eregalerij van de Lage Landen: zondag 24 maart 2019 te beluisteren om 13 uur op Radio 2 .