De Geknipte Kat is een tentoonstelling waar de herkomst, het leven van zwerfkatten, het belang van sterilisatie en de noden van je eigen kat belicht worden.

De bekende Herentalse poezenmoeders springen mee op de kar en komen de Zwerfpoezenwerking Herentals toelichten. De Bib zelf sprokkelde voor deze gelegenheid de tofste poezenboeken bij elkaar.

Weet jij hoeveel nakomelingen een kat kan krijgen? Hoe oud zwerfkatten worden? Of waarom sommige katten een knip in het oor krijgen?

Lize Feryn en Aster Nzeyimana vertellen je er alles over in de vermakelijke en ludieke tentoonstelling 'De Geknipte Kat'. Wie zelf een kat heeft, kan meteen nagaan hoe goed hij of zij scoort als kattenbaasje.

Deze expo over kattenwelzijn werd gemaakt door de museumjongeren van het Voorlopig Bewind (Yper Museum) en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid.

Een klik met de poezenmoeders

De Herentalse poezenmoeders ontfermen zich al jaren over zwerfkatten. Met een infostand op 12 januari benadrukken ze het lokaal verhaal en geven ze wat tips & tricks mee.

Zo komen bezoekers te weten hoe ze melding moeten maken van een zwerfkat in Herentals, Noorderwijk of Morkhoven of hoe een vangbak werkt.

"We informeren over zwerfkatten, kattenopvang en kittenzorg, trachten extra vrijwilligers aan te trekken en we zamelen kattenvoeding in. Kinderen die een tekening van een kat meebrengen kunnen die op 12 januari aan onze infostand inruilen voor een leuk poezencadeautje," zo luidt het.

Quotes van de poezenmoeders:

"Je moet niet proberen koppiger te zijn dan een kat"

Ann Van Craen: 'Een vangbak uitzetten om een zwerfkat tot bij de dierenarts te krijgen voor sterilisatie vraagt veel geduld. Eens je het ritme en temperament van die specifieke zwerfkat doorhebt, gaat het vangen een stuk makkelijker. En het helpt natuurlijk als buren en melders zich mee engageren om probleemzones gericht aan te pakken. Je moet niet proberen koppiger te zijn dan een kat.'

"Ik hou dat niet meer vol, we 'moeten' verjongen"

Heidi De Kort: 'Zwerfkatjes opvangen is een intensief gebeuren. Het is een band opbouwen met vaak angstige katten of kittens en steeds weer zoeken naar opvanggezinnen waar de kittens terecht kunnen. Logistiek is het vaak een gepuzzel om alle katten bij de dierenarts te krijgen voor sterilisatie. Ons werkterrein is best groot voor het eerder beperkt aantal vrijwilligers.

Een jong en veerkrachtig team uitbouwen is onze doelstelling voor 2022. Zelf hou ik dat niet meer vol, we 'moeten' verjongen.'

"Tijdens een vangactie van zwerfkatten noemde een inwoner van Herentals mij ooit 'Indiana Helsen'"

Steffie Helsen: 'Ik kom op de meest afgelegen plekken in onze gemeente om poezen en kittens te redden uit benarde situaties. Het vergt heel wat doorzettingsvermogen om door weer en wind op pad te gaan met een schepnet en vangbak. Als je de kittens daarna ziet opgroeien en ze een nieuwe thuis kan geven, krijg je daar enorm veel voldoening van. Vooral als we later nog schattige foto's toegestuurd krijgen van de opgroeiende katjes.'

Tentoonstelling: van dinsdag 4 januari tot zaterdag 22 januari - infostand Poezenmoeders: op woensdag 12 januari van 14u tot 16u.

Locatie: Bibliotheek Herentals, Gildenlaan 13 - extra info Poezenmoeders anita@euroart.be

Een absolute aanrader voor alle poezenliefhebbers.

Foto's en red. Anita Baeten/NNieuws.