U bent hier

De gemeenten verhogen steeds meer de belastingen

Nationaal
26.06.2013 - 18.42u
Door: Franky Van Leeuwen

Uit het jaarverslag van de bank Belfius over de gemeentefinanciën blijkt dat de lokale besturen financieel onder druk staan. De lokale belastingen stijgen en er wordt fors gesnoeid in de uitgaven.

Naar een oude gewoonte vallen de gemeentelijke investeringen in het jaar dat volgt op lokale verkiezingen fors terug, maar dit jaar is dat veel meer dan gewoonlijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de lokale besturen door Belfius, de grootste financierder van die besturen.

Gemiddeld investeren de gemeenten nu zelfs een vijfde minder dan vorig jaar. Dat is niet onbelangrijk, want de gemeenten zijn goed voor de helft van de overheidsuitgaven en zijn dus belangrijke investeerders.

Tegelijk verhogen veel gemeenten de lokale belastingen om financieel orde op zaken te stellen. Gemiddeld verhogen de gemeentebelastingen met 8% en in Vlaanderen is dat zelfs 12%. Vorig jaar bedroeg die stijging 2,8%. De lokale besturen blijken daar creatief in te zijn: het gaat dan om heffingen op huisvuil en leegstand, op tweede verblijven en parkeermeters.

Het schuldniveau van de gemeenten blijft daardoor weliswaar stabiel, maar die besturen houden volgens Belfius niet altijd rekening met grote uitdagingen in de toekomst. Zo zal de pensioenlast van de vaste ambtenaren tegen 2016 oplopen tot 40% van de loonmassa. Niet alle gemeenten hebben dat in hun begroting verrekend. 

Nog volgens Belfius kampt 41% van de Waalse gemeenten nu met financiële problemen. Vorig jaar was dat nog 38%.  Bron : Belga.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto