De groei van de populariteit van wandelen in Nederland: topwandelingen en paden
Wandelen in Nederland kan heel spannend zijn. Ook al staat Nederland bekend om zijn ‘vlakke terrein’, er zijn nog steeds prachtige wandelpaden en routes voor iedereen. Het is inderdaad verbazingwekkend om te zien hoe divers wandelen kan zijn in zo'n klein land.
Waarom kamperen in Nederland de moeite waard is?
'Nederland staat niet alleen bekend om zijn natuur. Toch biedt het voor zo’n klein land een grote verscheidenheid aan landschappen en een veel rijkere flora en fauna dan mensen zouden verwachten.
Van bossen tot duinen, moerassen, veengronden, beekdalen en heide. Er zijn zelfs enkele heuvels in Zuid-Limburg. Ook cultuur is hier volop aanwezig. Het tussenlandschap is bezaaid met kleine dorpjes met windmolens en traditionele boerderijen.
Dankzij het uitstekende openbaar vervoer is het heel gemakkelijk om naar een van deze plekken te gaan om te wandelen. Daarom zul je niet moe en uitgeput raken voordat je aan je wandelavontuur begint.
Wandelroutes in Nederland zijn ook goed gemarkeerd. De meeste parken en natuurreservaten hebben bij de ingang een plattegrond waarop de verschillende routes (aangeduid in verschillende kleuren) en de lengte van elke route aangegeven staan. Zorg er wel voor dat u de paaltjes in de gaten houdt die richtingsveranderingen op het parcours aangeven, dan komt alles goed.
Dus als je zin hebt om te gaan wandelen in Nederland, kun je een tour boeken op Bookatrekking.com en de professionals alles voor je laten regelen, zodat je gewoon kunt ontspannen en genieten.
Beste plekken om te wandelen in Nederland
Schiermonnikoog
Als je van eilandwandelen houdt en je bent in de Nederlandse provincie Fryslân, bezoek dan Schiermonnikoog, een 20 kilometer lang eiland, een gemeente en een nationaal park in één.
Schirmonnikog is een unieke bestemming omdat het gestaag naar het zuidoosten "stapt", waarbij het van zijn vroegere positie met 2,5 meter per jaar verschuift. Je kunt hier met de veerboot naartoe reizen om door het natuurgebied te fietsen en de twee vuurtorens te zien.
In het midden van de 13e eeuw lag Schirmonnikog 2 kilometer ten noorden van de huidige positie. Aan de noordwestkant van het eiland erodeert de kust dagelijks, terwijl aan de zuidoostkant de kust wordt vergroot door zandige sedimenten.
Wandelaars zullen waarschijnlijk een aantal behoorlijk wilde en gevarieerde flora en fauna tegenkomen op de paden. November wordt hier beschouwd als een "wandelmaand". Als u dus in een meer feestelijke sfeer wilt wandelen, is dit het moment om te bezoeken.
Drentche Aa
Nationaal Park Drentche-Aa is een park vol historie en natuur. Dit is een van de oudste landschappen gevormd tijdens de late ijstijd.
De focus van het park ligt op de bossen, graslanden en woestijnen rond de kleine rivier de Aa. Deze rivier is bekend omdat het de enige waterweg is die niet door mensen wordt beheerd en nog steeds zijn oorspronkelijke pad volgt. Tegelijkertijd bewijzen oude grafheuvels en hunebedden dat dit gebied al in de prehistorie bewoond werd.
Lauwersmeer
Het Lauwersmeerreservaat ligt op de grens van Groningen en Fryslân en herbergt vele soorten wilde dieren, waaronder adelaars, vossen, wilde zwijnen en herten.
Dit natuurgebied ontstond in 1969 na de sluiting van de dam die de zee van het meer scheidde. Sindsdien hebben er aanzienlijke veranderingen plaatsgevonden in het ecosysteem hier, en vandaag de dag is het Lauwersmeer een van de belangrijkste vogelgebieden van Nederland.
Het Lauwersmeer herbergt ook een grote verscheidenheid aan zeldzame planten, waaronder orchideeën en dwergbomen. Er zijn ook vele fiets- en wandelpaden waar u kunt genieten van de schoonheid van de natuur. Wandelen is hier ook goed als je van verschillende soorten routes houdt. Je kunt in de droge gebieden blijven en velden doorkruisen of langs het strand wandelen!
Utrechtse Hevelrug
In Utrecht wandel je naar de Utrechtse Heuvelrug, het op één na grootste bosgebied van Nederland. Dit is een overblijfsel van de laatste ijstijd, die ruim 130.000 jaar duurde! Het strekt zich uit over ongeveer 30 kilometer en herbergt een breed scala aan dennenbossen, heidevelden, meren, weilanden en eolisch zand. Het beschikt ook over een gevarieerde fauna, waaronder herten, vossen en verschillende soorten vogels.
Natuurpark De Biesbosch
In Zuid-Holland mag een wandeling in Natuurpark De Bisbosch, waar veel "nat" terrein is, gewoonweg niet ontbreken. Dit park is een van de grootste van het land en is een van de laatste grote zoetwatergetijdengebieden in Noordwest-Europa.
Als u besluit een lange afstandswandeling te maken, overweeg dan het 169 kilometer lange Bisboschpad, dat u naar vrijwel elke hoek van het park brengt. Als u daar echter nog niet klaar voor bent, hoeft u zich geen zorgen te maken. Hier vindt u tal van kortere wandelpaden.
Kortom: een van de beste manieren om de schoonheid en diversiteit van het Nederlandse platteland te zien, is door een van de vele langeafstandswandelingen te maken. Voor zo'n klein land is er een grote verscheidenheid aan goed gemarkeerde routes om uit te kiezen.
Langeafstandsroutes bieden een geweldige manier om buiten de gebaande paden te treden en de verschillende landschappen van Nederland te zien, afgekort als LAW in het Nederlands. Van kleine dorpjes met molens, groene weilanden met polders, koeien, heidevelden, bossen, bossen en zandduinen.' Bron: https://unsplash.com/photos/woman-standing-in-front-of-waterfalls-4jd8B_t-qgI