De bijtjes en vlinders zijn in nood, gazons zijn groene woestijnen, we hebben dringend meer en betere bloemenweides nodig.

ByeByeGrass, bekend van de gazon-brief aan de Belgische Koning, de toespraak in het parlement en de lancering in het Atomium met enkele Belgische celebrities, organiseert dit jaar de grootste inzaai-actie ooit in de geschiedenis van de Benelux.

Gedragen door verschillende gemeentes en door duizenden burgers en boeren. Op zaterdag 25 april is de aftrap, waarna er tot 15 juni volop ingezaaid kan worden. Als kers op de taart wint de mooiste make-over een wildpluk reis naar Noord-Frankrijk.

Momenteel staat onze teller op 9+ hectare tuinen, 86+ hectare landbouwgrond en 1000+ deelnemers.

Gratis zaadjes bij de bakker

Dankzij Corona moeten we noodgedwongen in huis of in onze tuin blijven. Dit is enerzijds een last, anderzijds is het het ideale moment om de tuin wat op te fleuren.

ByeByeGrass werkt samen met verschillende gemeentes zoals Leuven, Kortrijk, Aalst,... om iedereen aan het zaaien te zetten. Zo deelt Stad Leuven momenteel gratis zakjes zaad uit via een ongewone weg: de bakker. Verschillende gemeentes volgen binnenkort een soortgelijke aanpak.

Zaaien zonder zaadjes

Zaadjes zijn momenteel niet voor iedereen toegankelijk maar dit is geen probleem. Zo kan je een bloemenweide of bloemrijk grasland creëren door delen van je gazon te laten groeien, dan komen er automatisch wilde bloemen tussen.

Belangrijk bij deze aanpak is dat wanneer je het maait, het maaisel niet laat liggen. Wil je toch zaaien? Zorg dan dat je inheemse en liefst autochtone zaadjes koopt. Veel winkels verkopen immers zaadmengsels die prachtig zijn, maar waar de bijtjes en vlinders weinig tot niets mee zijn.

Ook bomen en struiken nodig

Bloemenweides zijn een zeer belangrijk ingrediënt, maar op zich nog niet genoeg voor de natuur. In een ideaal scenario planten we naast bloemenweides veel meer bomen en struiken, maar hiervoor moeten we wachten tot de herfst.

Kick off evenement

Op 25 april organiseren Louis De Jaeger, tuinarchitect en bezieler van ByeByeGrass en Bart Goudeseune, bio ingenieur natuurbeheer, een kick off evenement op het privé natuurdomeintje dat Bart met zijn spaarcenten kocht.

"Omdat we niemand mogen uitnodigen door Corona zullen we via live stream tonen hoe men een bloemenweide kan inzaaien" zegt Louis. Bart voegt enthousiast toe dat ze tips zullen geven over alle do's en don'ts.

Zaai mee met De Grootste Bloemweide Ooit, samen met duizenden anderen en Make Europe Wild Again!

Nog niet overtuigd? Luister dan op facebook of op youtube naar ByeByeGrassMan die niet bang is om een grasmaaier op te blazen om zijn punt te maken.

Event link: https://www.facebook.com/events/532872927662373/
www.byebyegrass.eu of www.facebook.com/byebyegrass
Kaart met geregistreerde deelnemers: https://drive.google.com/open?id=1J5BiGxy2hcU-KeT-eAcF9s2gPH3rZdK7&usp=sharing