De natuur wordt weer wakker en is weer klaar voor vernieuwing. Het moment om met z'n allen de handen uit de mouwen te steken en de natuur weer schoon te maken. Meer dan 600 kinderen, begeleiders, volwassenen en jongeren doen mee aan de jaarlijkse zwerfvuilactie.

14/03: KVRi (voormiddag) en Thomas More Hogeschool en studentenclub Reprobatum (namiddag) - 16/03: Basisschool De Knipoog - 17/03: Vrijwilligers en verenigingen (milieuraad, Natuurpunt, WBE Vorselaar, ...)  19/03: Basisschool Windekind - hele week: gezinsvervangend tehuis Den Troon

'En natuurlijk mogen we de afvalmeters – en peters niet vergeten. Het voorbije jaar startte Vorselaar met een systeem van vrijwilligers die het hele jaar door hun geadopteerde wijken opruimen.

Verder hebben we nog onze eigen medewerkers (zowel in groendienst als technische dienst: tweemaal per week vuiltoer) en de PWA/wijkwerkers die al geruime tijd op maandag en donderdag een zwerfvuiltoer doen en elke week het beste van zichzelf geven om Vorselaar proper te houden.

Eind 2017 werd ook een grote professionele veegmachine aangekocht. Deze kan ingezet worden bij onze strijd tegen zwerfvuil. Bijvoorbeeld bij de vele Vorselaarse evenementen zal de machine goed gebruikt kunnen worden.

Ook voor het proper houden van de straten, geulen en padjes, kan deze machine goed gebruikt worden. Deze week werd de veegmachine nieuw bestickerd. Iedereen kan de veegmachine in het straatbeeld zien.

De komende weken komen ook de mobiele camera's aangekocht die zullen worden ingezet op een 10-tal hotspots die de milieudienst en wijkpolitie selecteerden op basis van een aantal sluikstorten (die de laatste jaren consequent geregistreerd worden in een geografisch informatiesysteem).

Ondanks alle inspanningen blijft zwerfvuil een probleem. Voor een groot deel zijn dat blikjes en plastic flesjes. Een slag in het gezicht van zij die zo hun best doen om alles op te ruimen, en van de anderen die hun best doen om alles netjes te sorteren in de vuilbak. Het is ook een hoge kost voor de gemeente, en dus ook de belastingbetaler.

De jarenlange sensibilisatie- en opruimacties hebben effect maar nog te weinig. Terwijl de ecologische gevolgen voor mens, natuur en dier niet te ontkennen zijn. Daarom steunt Vorselaar ook voluit de statiegeldalliantie. Het schepencollege nam formeel die beslissing begin deze week. (pb)