U bent hier

De Grote Peiling: Groen tweede partij van Vlaanderen

Kempen regio | Vlaanderen
15.02.2019 - 19.24u
Door: Herman Gezelle

Op exact 100 dagen voor de verkiezingen was Groen nooit populairder in ons land. Mochten we vandaag naar de stembus trekken, zou Groen 15,6 procent van de stemmen behalen en zelfs de tweede partij worden in Vlaanderen, na N-VA dat licht verliest maar de grootste blijft.

Ook zusterpartij Ecolo zit in de lift: in Wallonië worden ze de derde partij, in Brussel zelfs de eerste. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir.

Groen heeft met de groeiende aandacht voor het klimaatdebat en de spijbelende jongeren die elke donderdag op straat komen, duidelijk de wind in de zeilen. De partij was bij de vorige verkiezingen van 2014 nog de vijfde grootste partij, maar zou zijn score nu bijna verdubbelen en gaat van 8,6 naar 15,6 procent.

De partij van voorzitster Meyrem Almaci steekt daarmee zowel sp.a, Open Vld als CD&V voorbij (al ligt het verschil met die twee laatste partijen nog binnen de foutenmarge). N-VA blijft de grootste partij met 27,4 procent, maar verliest wel vijf procentpunt ten opzichte van 2014.

De peiling werd afgenomen tussen 5 en 11 februari, net na het ontslag van Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Toch lijkt dat ontslag de christendemocraten weinig stemmen te hebben gekost tegenover de vorige peiling: CD&V blijft relatief stabiel op 15 procent, wel nog altijd een verlies van 3,6 procentpunt tegenover de vorige verkiezingen.

Ook Open Vld en sp.a staan op verlies in vergelijking met 2014. De liberalen spelen drie procentpunt kwijt, de socialisten staan opnieuw op een dieptepunt met amper 11 procent. 

Naast Groen lijkt vooral ook Vlaams Belang te kunnen profiteren van het verlies bij de andere partijen. De partij krabbelt recht na de pandoering van vijf jaar geleden en kan zijn score bijna verdubbelen: van 5,5 procent naar 11,1. PVDA schommelt opnieuw rond de kiesdrempel. (Bron HLN)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto