Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De Grote Peiling : Vlaams Belang met voorsprong de grootste, Vooruit neemt een duik

Tom Van Grieken in 2017 - schooldebat in Herentals kOsh

Op minder dan drie maanden voor de verkiezingen zou 27,4% van de Vlamingen voor Vlaams Belang stemmen. Vooruit zakt verder weg richting hun kiesresultaat van 2019. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir.

Op 9 juni trekt de Vlaming naar de stembus. Wederom heeft Vlaams Belang de meest rooskleurige vooruitzichten: de extreemrechtse partij zou vandaag 27,4% van de kiezers kunnen overtuigen, zo blijkt uit de Grote Peiling. Dit is het beste peilingsresultaat voor de partij sinds juni 2020 en significant beter dan hun score van 18,7% in 2019.

N-VA moet opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats. De partij van Bart De Wever (N-VA) kan 20,4% van de kiezers overtuigen. Dat is significant slechter dan bij de vorige verkiezingen, maar de Vlaams-nationalisten blijven zo wel boven de psychologische grens van 20%. Pikant detail: mochten deze peilingsresultaten werkelijkheid worden, dan zouden deze twee Vlaamsgezinde partijen potentieel (een zeer nipte) meerderheid kunnen hebben om een Vlaamse regering te vormen.

 

Vooruit likt wonden

CD&V doet haasje-over met de socialisten en wordt de derde grootste partij van Vlaanderen. Met 13,1% noteren ze de beste peiling in drie jaar tijd, maar de christendemocraten doen het wel nog altijd slechter dan in 2019 – toen al historisch laag met 14,2%.

Vooruit duikt dan weer verder naar beneden.

De socialisten kunnen slechts 11,4% van de kiezers overtuigen. Dat is de slechtste peiling in vier jaar tijd, nadat de partij gestaag kon groeien met pieken tot zelfs 16,8%. De socialisten doen het op dit moment dus niet meer significant beter dan hun verkiezingsresultaat van 10,8%. Vooruit moet duidelijk haar wonden likken na het vertrek van ex-voorzitter Conner Rousseau.

PVDA schommelt opnieuw rond de 9,5% – significant beter dan bij de verkiezingen (5,6%). Open Vld blijft een bodemkoers varen.

Met 8,3% doen de liberalen het beter dan de vorige peiling (7,1%), maar ze scoren wel significant slechter dan het verkiezingsresultaat van 13,5%. De partij van de premier is wel niet meer de kleinste van Vlaanderen. Die prijs kaapt Groen weg: de ecologisten scoren 7,8%.         Bron HLN.be - VTM Nieuws.

 

Foto : Tom Van Grieken in 2017 tijdens schooldebat in Herentals kOsh - foto NNieuws.

Tom Van Grieken in 2017 - schooldebat in Herentals kOsh

Deel dit artikel