Met 23,6 procent blijft Vlaams Belang afgetekend de grootste partij van Vlaanderen, al scoort ze iets minder dan bij de vorige peilingen. N-VA volgt met 20 procent.

Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. CD&V wipt over sp.a en mag zich opnieuw de derde Vlaamse partij noemen - al blijft ze onder haar verkiezingsresultaat.

Als er volgende zondag verkiezingen worden gehouden, zou 23,6% van de Vlamingen stemmen voor Vlaams Belang. De partij van Tom Van Grieken kan zich met dat resultaat tot de grootste van Vlaanderen kronen. Dat is een pak beter dan haar verkiezingsresultaat (18,5%), maar dit is voor de extreemrechtse partij wel de slechtste peiling sinds de verkiezingen.

Deze verschuiving - net als alle andere resultaten van deze peiling - valt wel binnen de foutenmarge. N-VA haalt opnieuw nipt de symbolische grens van 20% en blijft dus de tweede Vlaamse partij, maar dat is nog steeds minder dan hun verkiezingsresultaat van 25,5%.

De Vlaamse Vivaldi-partijen gaan er - op sp.a na - lichtjes op vooruit.

CD&V is met 13,2% opnieuw de derde Vlaamse partij, maar dat is nog steeds een procent minder dan in mei 2019 (14,2%).

Open Vld volgt op korte afstand met 12,9%. De Vlaamse socialisten gingen er het laatste jaar stevig op vooruit in de peilingen, maar stranden nu op 12,3%. Dat is minder dan de vorige 3 peilingen, maar wél nog steeds meer dan hun verkiezingsresultaat (10,8%). Groen volgt op ruime afstand met 8,2%.

PVDA is even groot als Groen: met 8,2% doet de uiterst linkse oppositiepartij het een pak beter dan de vorige peilingen en de verkiezingen (5,6%).

Premier De Croo opnieuw de populairste

Weinig grote verschuivingen in de populariteitspoll. Voor de derde keer op rij is premier Alexander De Croo (Open Vld) de populairste politicus van Vlaanderen.

63% van de ondervraagden wil De Croo de komende maanden een belangrijke rol zien spelen. N-VA-voorzitter Bart De Wever wipt terug naar plaats twee, over federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), die de top 3 afmaakt. (Bron HLN-VTM)