Tegen de zomer van 2021 oogt de Kanaalstraat tussen Lierseweg en Ringlaan als een betoverend woonerf. 84 appartementen, opgedeeld in 4 residenties en 6 handelspanden. Alles tussen een oase van groen.

De Herentalse projectontwikkelaars Eddy Hendrickx en Ilse De Reze van H-Estate en Stéphane Verbeeck van Gands vormden samen met de Geelse aannemer Vanhout een unieke associatie. De bouw is vanochtend officiëel gestart.

'Er is 100% rekening gehouden met de factor intergenerationeel samenleven : je buren, of dat nu gezinnen zijn, alleenstaande starters of senioren, ze vormen samen een ideale mooie mix van generaties', zegt Eddy Hendrickx van H-Estate.

Eddy Hendrickx : 'De Heern biedt wonen voor iederéén'

'De Heern biedt wonen voor iederéén. Het woonproject is opgevat als een woonerf voor méérgezinswoningen met de nadruk op de groene omgeving rondom de appartementen.

Opgaand van 3 bouwlagen aan de Lierseweg tot 7 verdiepingen achteraan aan de Ringlaan, en heeft een autovrij publiek park-binnengebied met o.a. een vijver als troef en een wadi voor de regenwaterinfiltratie. Er komen 111 staanplaatsen, fietsbergingen en 92 kelders.'

'Dit perceel lag al erg lang op een bestemming te wachten', vertelt Ilse De Reze. 'Met H-Estate willen we Herentals mee verder ontwikkelen en hiermee kunnen we het lokaal bestuur een mooier inkomen geven.'

De naam van residentie De Heern is een verwijzing naar de haagbeuk, die vroeger ook wel hekelteer of heern werd genoemd, de boom die in het wapenschild van de stad staat en aan de oorsprong ligt van de naam 'Herentals'. Destijds 'Herentaldum' sinds 1209 (stadsrechten).

'Energieneutrale (BEN) appartementen volgens de modernste duurzame normen'

'Het is hier een prachtige locatie, vlakbij het centrum', zegt Bert Lenaerts, directeur-bestuurder van aannemer Vanhout Projects uit Geel. 'De woningen zelf zijn allemaal bijna energieneutrale (BEN) appartementen volgens de modernste duurzame normen. Ze hebben een BEN-peil van -20 (S-peil -31). Dat bereiken we door middel van PV-zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming.

Zo'n project mag je vergelijken met een kleine kmo. Tot de zomer van 2021 werken op de site zo'n 100 à 150 medewerkers om uiteindelijk tot een super mooi resultaat te komen.'

De appartementen met terras en/of tuin hebben 1, 2 of 3 slaapkamers en zijn exclusief voor kopers. De 6 handelspanden bieden enkel ruimte voor vrije beroepen. Er is al een apotheek en een kinesistenpraktijk gepland.

Heylen Vastgoed regelt de verkoop : contact Kevin Van Den Ouweland kevin@heylenvastgoed.be (www.heylenvastgoed.be).

Op de teamfoto Vanhout - Polo - Gands - H-Estate - Infrabo - Fi-safety consult : vlnr. Tim Jacobs (Vanhout), Eddy Hendrickx (H-Estate), Ramon Alvarez Roa (Polo), Hendrik-Jan Roest (Polo), Michiel Wielockx (Vanhout), Gert Malfait (Vanhout), Glen Van Gorp (Vanhout), Bjorn Dilliën (Gands), Lore Denis (Infrabo), Philippe Verduyckt (Infrabo), Gert Vanhoof (Gands), Frank Iwens (Fi-safety consult).

Guy Verellen / foto's Nnieuws en H-Estate.