Vanavond reikte de Vlaamse Gemeenschap aan 12 laureaten de Ultimas 2020 uit als erkenning voor de socio-culturele sector. De uitreiking, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jambon, verliep dit jaar volledig digitaal.

De binnenkoer van de Landcommanderij Alden Biesen vormde het decor voor de awardshow. Brihang en Charlotte Adigéry zorgden voor de muziek. Hosts van de avond waren Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire.

De laureaten voor 2020 zijn:

Algemene Culturele Verdienste: Philippe Herreweghe
Amateurkunsten: Moving Ground
Architectuur: André Loeckx
Beeldende Kunst: Luk Lambrecht
Circus: Bauke Lievens

Cultureel Ondernemerschap: MOOOV
Film: Adil El Arbi en Bilall Fallah
Immaterieel Cultureel Erfgoed: De fanfarecultuur
Letteren: Fikry El Azzouzi
Muziek: Romina Lischka
Podiumkunsten: State of the Arts
Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Enchanté VZW

Over de Ultimas

De traditie van de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen ontstond in 2003. Sindsdien reikt de Vlaamse overheid elk jaar 12 prijzen uit, in evenveel categorieën, aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen.

De award is een ontwerp van kunstenaar Stefaan Dheedene. Daarnaast is er voor elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro.

Uitzondering hierop is de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die een som van 20.000 euro ontvangt als bekroning van een integrale carrière.