Met een positieve actie promoten enkele bewoners van woonwijk De Molekens in Herentals veilig fietsverkeer en wederzijds respect tussen fietser en automobilist. Met een twintigtal borden langs de invalswegen naar de twee wijkscholen willen ze automobilisten motiveren om fietsers niet voorbij te steken in de smalle straten van de wijk.

"Dank je om mij voor te laten. Ik ben al bijna op school" en "Fiets maar rustig. Ik rij wel achter je", zijn de twee positieve en geruststellende boodschappen die sinds vanochtend te lezen zijn in de wijk.

De borden hangen in de straten die op de route liggen van de meeste ouders en kinderen op weg van en naar de Leertuin of Ibis: de twee scholen die De Molekens rijk is.

Omdat de straten in De Molekens relatief smal zijn en fietsend schoolverkeer vaak naast elkaar rijdt, merken de buurtbewoners bijna dagelijks gevaarlijke situaties wanneer auto's toch fietsers proberen in te halen. Een manoeuvre wat op zich weinig tijdswinst oplevert. En wat in schril contrast staat tot het mogelijk verlies bij een ongeval.

Vanuit een positieve gedachte willen de bewoners automobilisten daarom stimuleren om achter de fietsers te blijven tot deze de wijk hebben verlaten of hun bestemming hebben bereikt. Ook geven de borden een boodschap van zelfvertrouwen aan de vaak kleine kinderen die nog volop leren fietsen.

Het is dan ook zeker geen boodschap vóór fietsen of tégen auto's. Ze zijn allebei welkom in De Molekens. Met dankzij deze actie hopelijk een toegenomen respect voor elkaar...