Op dinsdag 20 maart organiseert het Davidsfonds de Nacht van de Geschiedenis. Op zo'n 200 locaties worden activiteiten rond het thema 'religie' georganiseerd. In Geel kan je die avond vanaf 20 uur terecht in de kerk van Bel: daar word je ondergedompeld in de wereld van de 'donderpreken'!

Wie herinnert zich nog die gepassioneerde paters met hun onheilspellende preken over hel en verdoemenis? Zelfs de stoerste mannen keken bedremmeld naar omlaag als de geestelijken een huiveringwekkend beeld schetsten van het eeuwige vuur waarin je terecht zou komen als je je leven niet beterde.

Op 20 maart kan je een stapje terug in de tijd zetten: dan brengt Davidsfonds Geel de donderpreken tot leven. Georges Vannuten zorgt voor een historische kadering van het fenomeen, terwijl Ivo Verreyt en Alex Martens de pastoorskleren aantrekken om vanop de kansel iedereen wakker te schudden.

Je krijgt een authentieke donderpreek te horen, maar je zal ook te weten komen hoe zo'n preek anno 2018 klinkt. Paul De Beuckeleer zorgt als organist voor de muzikale ondersteuning. Achteraf is er uiteraard de gelegenheid om op adem te komen en te genieten van andere (valse) Paterkes, Duvels of iets niet-alcoholisch.

Nog even alles op een rijtje: je wordt op dinsdag 20 maart om 20 uur op de gepaste wijze verwelkomd in de Sint-Lambertuskerk, Bel 152 in Geel. De toegangsprijs bedraagt 8 euro (6 euro voor Davidsfondsleden).

Een consumptie achteraf is in de prijs inbegrepen. Ook niet- of iets-minder-gelovigen zijn uiteraard welkom, al vermoeden we dat die verloren schapen na de donderpreken de weg naar de schaapsstal teruggevonden zullen hebben!