In het weekend van 14 en 15 maart wordt het tweeëndertigste jaarboek van de Heemkundige Kring Norbert de Vrijter van Lille voorgesteld in de parochiezaal Sint-Jan, De Nefstraat 15 te Gierle.

Het is een uitgebreid werkstuk geworden van ruim 600 bladzijden. 130 oud-strijders worden uitvoerig beschreven. Genealogie, militaire loopbaan, ervaringen aan het front, internering of krijgsgevangenschap, hun levensloop na de oorlog; het wordt allemaal met veel aandacht voor een correcte weergave van de realiteit, gebracht. Het gaat over de mens achter de feiten !


Lectuur van het jaarboek levert interessante informatie op.
Ook in de vier deelgemeenten van Lille was de oorlogsstatistiek onverbiddelijk, op de 107 vertrekkers sneuvelden 13 jonge kerels, of 8 %.

Circa 6 oud-strijders kwamen de oorlogsjaren door zonder gekwetst te worden, of door ontbering opgenomen te zijn in het ziekenhuis.
De Lilse oud-strijders waren betrokken bij alle oorlogsactiviteiten: scherpschutters, kanonniers, cavalerie, ... maar ook geniewerkers, vliegtuigbouw, ordonnansen. Zelfs in de Afrikaans koloniale oorlog, waar weinigen iets van afweten, was een Gielse inwoner betrokken.

Het jaarboek wordt verlucht met meer dan 250 foto's van soldaten, het thuisfront, familieleden.
Daarnaast zijn een 20-tal ondersteunende artikels opgenomen die bepaalde situaties, historische gebeurtenissen beter kaderen: slag van Halen, Slag aan de IJzer, internering in Holland, krijgsgevangenschap, logistiek achter de linies, medailles en eretekens ...

Het jaarboek wordt voorgesteld op 14 maart in de parochiezaal Sint-Jan te Gierle en tezelfdertijd wordt gedurende het weekend een overzichttentoonstelling opgebouwd. Elke oud-strijder waarvan nog een foto is teruggevonden wordt in deze tentoonstelling gepresenteerd. Verschillende foto's die niet in het boek konden gepubliceerd worden door plaatsgebrek krijgen een plaats op de tentoonstelling.
Er wordt een apart hoekje gevormd rond gesneuvelden uit de 4 deelgemeenten (Gierle, Lille, Poederlee en Wechelderzande).
Diverse attributen en oorlogsdecoraties worden tentoongesteld en uw meegebrachte medailles worden op vraag verduidelijkt

Praktisch :
Weekend van 14 en 15 maart
Parochiezaal Sint-Jan, De Nefstraat 15 te Gierle.
Opening en presentatie jaarboek zaterdag 14/03 om 14 uur.
Tentoonstelling zaterdag tot 18 uur, zondag van 10 uur tot 18 uur.