U bent hier

De Priem, Boule d'Or en Jan

Herentals
12.10.2018 - 16.43u
Door: Herman Gezelle

'Van de tientallen verkiezingsfolders die bij uw dienaar in de bus vallen, valt er één op. Daarop staat een blozende manskerel, bij naam Jan vermeld, met daarboven 'De Priem."

Dit breigereedschap roept bij ondergetekende herinneringen op aan zijn collegetijd, waar hij les kreeg van De Priem, alias Willy Michielsen, vader van het kandidaat-gemeenteraadslid Jan.

Willy Michielsen was, samen met Mil Van Hemelen, een van de legendarische leerkrachten van het Herentalse St.-Jozefscollege. Hij kon balorige snotapen in het lager middelbaar tijdens de lessen Frans letterlijk onder de bank kijken. Gezag zonder woorden.

Zijn bijnaam ontleende hij dan ook aan die priemende blik, die zelfs de grootste baljuws in het klaslokaal deed inbinden. Zo meenden wij 50 jaar lang. Tot wij niet lang geleden leerden dat het daar niks mee te maken had.

De grootmoeder van Willy Michielsen, die vroeg weduwe was geworden, trouwde opnieuw. Met Do Priem. Do, grondtoon van de toonladder in C-majeur als voornaam -'t kan ook van Dokus zijn, dat willen wij kwijt zijn- en Priem als achternaam. Zo genoteerd bij de burgerlijk stand.

De Priem smoorde indertijd Boule d'Or. Omdat roken in de klas zelfs toen al niet meer mocht, stak De Priem er altijd nog rap eentje op wanneer de rij voor de deur van de klas stond te wachten.

Die sigaret nam hij dan mee binnen en sleurde er dan nog eens één keer zó hard aan dat de opschuivende, roodgloeiende punt de sigaret ineens twee centimeter korter maakte.

Dan duwde hij ze uit in een asbak, sloeg een kruisteken en begon aan het Onze Vader. Bij 'Geef ons heden ons dagelijks brood' kwam er nog altijd rook uit De Priem en dat duurde tot 'maar verlos ons van het kwade'.

Bij 'Amen' blies hij dan tot slot de smoor uit die tot in de onderste kwabben van zijn longen was afgedaald. Niets werkt beter om indruk te maken op 14-jarigen.

Zijn spitsbroeder Mil Van Hemelen brulde tijdens de geschiedenisles de eerste lettergreep van MILtiades, de Atheense generaal die de beroemde overwinning op het Perzische invasieleger behaalde in de slag bij Marathon, altijd zo luid dat wij die historie tot de dag van vandaag in alle details herinneren. Net zoals de persoonlijkheden van De Priem en De Mil.'

Marc Helsen / GVA.

Bron GVA -  verschijningsdatum 6/10/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

Video : J. Michielsen/ad.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

 De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen
Vlaanderen 08.07.2020 - 17.29u

Voorzichtig herstel van Antwerpse arbeidsmarkt

Kempen regio | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 17.28u

Wolf Billy is weg? En komt bijna zeker niet meer terug?

Wolf Billy is weg?  En komt bijna zeker niet meer terug?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 15.36u

Kleurcodes bepalen voor welke reizigers coronatest en quarantaine verplicht worden

 Kleurcodes bepalen voor welke reizigers coronatest en quarantaine verplicht worden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 14.45u

'Nieuwe aftrapuren JPL betekenen de dood voor het amateurvoetbal'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 12.20u

'De leukste zomer beleef je in het Rivierenhof'

'De leukste zomer beleef je in het Rivierenhof'
Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 11.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto