Zopas verscheen 'De Prinses van Coronaland', een zeer mooi uitgegeven kinderboek, geschreven en geïllustreerd door Betty Machiels (°1963, Balen). Het is een sprookje met alles erop en eraan, maar met een bijzonder actueel thema.

De auteur hoopt dat het kinderen zal helpen om op een gezonde manier om te gaan met een ongezond fenomeen. De avonturen van de prinses en haar hondje zullen hen in elk geval boeien.

'De Prinses van Coronaland' geeft als titel al veel weg. Toch wordt het woord 'corona' hier niet gebruikt als synoniem voor COVID-19, maar in zijn oorspronkelijk betekenis van 'kroon'.

De draagster van die kroon is een prinses van een land in de greep van ziekte en angst. Ooit was het er aangenaam leven, maar nu niet meer. Niet voor grote mensen en niet voor kinderen.

Op een mooie ochtend is onze prinses dat beu. Ze breekt uit de cocon van haar gedwongen afzondering en trekt samen met haar hondje Poekie de wijde wereld in. Het wordt een tocht door een land waarin het leven zo goed als stilviel door de angst voor de ziekte.

De mensen mijden mekaar uit schrik om besmet te worden. Gelukkig ontmoet ze een paar bijzondere Coronalanders op wie die angst geen greep schijnt te hebben. Hoe ze dat bevrijdende gevoel ook zelf kan ervaren, leert ze onderweg. En jawel hoor: uiteindelijk vallen de mondmaskers af en leven ze in Coronaland nog lang en gelukkig.

Levenslust en optimisme

"Het verhaal ontstond in de lente van dit jaar", zegt Betty Machiels. "COVID-19 kreeg toen bijna heel de wereld in zijn greep. Uit angst voor het virus legden we onze samenleving zo goed als plat.

Even belangrijk als het overwinnen van dat virus, is het overwinnen van die angst. Na een loopbaan in het kleuteronderwijs weet ik zeker dat jonge kinderen het daar erg moeilijk mee hebben.

Zij kunnen dat COVID-19-gedoe erg moeilijk plaatsen. Ik voelde mij geroepen om hen in hun taal aan te spreken en hen een hart onder de riem te steken met een boodschap van levenslust en optimisme."

'De Prinses van Coronaland' is het debuut van Betty Machiels, die zowel voor de tekst als voor de prachtige tekeningen zorgde. Het is een lees- en voorleesboek voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Het boek werd in eigen beheer uitgegeven. Het kost EUR 23,00 en is verkrijgbaar bij de auteur en in een aantal verkoopspunten in de regio. Een heldere verhaallijn, geënt op de actualiteit, bijzonder goed verteld en schitterend geïllustreerd, een thema dat kinderen bijzonder ter harte gaat en een positieve boodschap...

Meer moet dat in deze donkere dagen toch niet zijn?

De Prinses van Coronaland, 40 pagina's + hardcover, EUR 23,00, ISBN 9789464202106

Verkrijgbaar bij machielsbetty@gmail.com