De Romeo's hebben de hoofdprijs weggekaapt tijdens de Radio 2 Zomerhit in Westende. Met hun nummer "Vlaanderen feest" volgen Chris Van Tongelen, Gunther Levi en Davy Gilles collega Kato op.



De Romeo's is -na een moeizame start- intussen uitgegroeid tot een populaire Vlaamse ambiancegroep. Hun eerste album "In 't wit" (2011) was goed voor goud en met "Vlaanderen feest" uit hun tweede album "Feesten in stijl" hebben ze een hit en de Zomerhit 2012 te pakken. Ook in de categorie ambiance domineren ze en laten Christoff, Milk Inc. en Bart Kaëll achter zich.

Bij de vrouwen ging die eer naar Barbara Dex. Met "Before" (geschreven door Tom Helsen) heeft zij een radiohit te pakken. Beste Nederlandstalige lied is "Het schietgebed" van Nicole & Hugo geworden. De luisteraars verkozen het nummer boven "Maanlicht op de zee" van Bart Herman, "Waar is de meisje" van De Hoop en "Ik ben een zanger" van Will Tura.

De winnaar van "The voice van Vlaanderen", de talentenjacht op VTM, Glenn Claes kreeg de prijs van beste doorbraak van het jaar. Claes stond dit jaar hoog genoteerd in de Radio 2 Top 30 met "Knight in shining armour".

Hooverphonic, dat vorig jaar mocht juichen op Zomerhit, mag dat nu opnieuw. De band van Alex Callier leverde de beste performance met "Hooverphonic with orchestra". De groep speelde zes keer in de Antwerpse Elisabethzaal en staat in oktober in het Sportpaleis. Brahim & Ketnet-collega Charlotte hebben dan weer de beste kidspop gemaakt. Zij winnen met hun "Move tegen pesten"

De laureaten van Radio 2 Zomerhit 2012

Radio 2 Zomerhit 2012 : De Romeo's (Vlaanderen feest)

performance Hooverphonic (Hooverphonic with orchestra)
kidspop Brahim & Charlotte (Move tegen pesten)
Nederlandstalige lied Nicole & Hugo (Het schietgebed)

doorbraak Glenn Claes
ambiance De Romeo's (Vlaanderen feest)
mannelijke artiest Christoff
vrouwelijke artiest Barbara Dex.

(vrt)