Of het nu bij je sollicitatiegesprek of bij je jaarlijks functioneringsgesprek is: het onderhandelen van je salaris is best lastig.

Een succesvolle salarisonderhandeling valt of staat bij een goede voorbereiding,' zegt Billy Brouwer, recruitment manager bij Walters People. Door zijn jarenlange ervaring in het begeleiden van sollicitanten bij hun salarisonderhandeling kent Billy het klappen van de zweep.

In dit artikel beantwoordt hij de vragen die gesteld werden door deelnemers in een recente webinar 'Turbo Twenty: de salarisonderhandeling'.

Wat is het juiste moment om te beginnen over je salaris tijdens een sollicitatiegesprek?

'Per bedrijf kan het sollicitatieproces verschillen. Sommige bedrijven hebben maar één gesprek. Is dit het geval, dan is het slim om tegen het einde van het gesprek te beginnen over het salaris.

Bestaat het sollicitatieproces uit twee gesprekken, dan is het handig om in het tweede gesprek te beginnen over je salaris. Het eerste gesprek is dan vaak een kennismaking.

In het tweede gesprek weet je dat het bedrijf interesse in je heeft, en is het dus makkelijker de onderhandeling aan te gaan. Je kunt van tevoren vragen hoe het sollicitatieproces eruit ziet om te weten wanneer je het onderwerp moet aansnijden.

Krijg je onmiddellijk in het eerste gesprek een aanbod, maar hebben jullie het nog niet over je salaris gehad? Snij het thema dan direct aan, voordat men begint met het opstellen van je contract.

Heb je na één gesprek al een aanbieding gekregen, maar het nog niet over het salaris gehad? Dan kun je altijd alsnog over het salaris beginnen, voordat ze beginnen met het opmaken van het contract.'

Wat doe je wanneer een potentiële werkgever om je vorige of huidige salaris vraagt?

'Soms gebeurt het dat bedrijven vragen naar je laatstverdiende salaris. Dit doen ze om erachter te komen wat voor jou een redelijke salarisrange zou zijn. Ik zeg altijd dat dit geen toegevoegde waarde heeft voor een bedrijf.

Jouw vorige salaris is namelijk geen basis voor je nieuwe salaris. Je loon hoort afhankelijk te zijn van wat je kan en wat je gaat doen in de nieuwe job. Wanneer een bedrijf enthousiast over je is, zullen ze je een salaris bieden dat past bij wat zij vinden dat jij waard bent op basis van de indruk die je gemaakt hebt.'

Wat is beter: zelf een openingsbod op tafel leggen of de ander met een bod laten komen?

'Het is altijd beter voor je onderhandelingspositie om de werkgever het eerste bod te laten doen, zowel tijdens een sollicitatiegesprek als tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek.

Maar: een goede hiring manager zal dit waarschijnlijk niet accepteren en jou vervolgens om een salarisrange vragen. Het is dus erg belangrijk om dit voorbereid te hebben, zodat je op zo'n moment niet met je mond vol tanden komt te staan.

Het is niet verstandig om een specifiek bedrag te noemen. Ga in plaats daarvan voor een range, bijvoorbeeld: ik denk zelf aan een salaris tussen de 2.300 en 2.500. Zet daarbij hoog in, zodat de onderkant van de range een salaris is waar je zelf tevreden mee bent.'

Stel: je hebt je huidige salaris al prijsgegeven, hoe ga je dan goed de onderhandeling in zodat je nog krijgt wat je wil hebben?

'Nogmaals: je huidige of vorige salaris hoeft geen indicatie te zijn voor je nieuwe salaris. Als je een andere functie krijgt, of je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden, dan hoort je nieuwe salaris dit te weerspiegelen.

En misschien vertrek je net bij je vorige werkgever omdat de salarissen daar onder de marktwaarde liggen. Vind je dat het salaris niet in lijn ligt met het niveau van de functie, dan kan je dit altijd aangeven. Staar je daarnaast niet blind op salaris.

Er zijn genoeg andere dingen om over te onderhandelen, bijvoorbeeld je reiskostenvergoeding, vakantiedagen of een opleidingsbudget.

Hoe onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden?

'Je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, reiskostenvergoeding of een gsm, onderhandel je tegelijkertijd met je salaris. Je secundaire voorwaarden zijn een goed middel om je salarisonderhandeling gemakkelijker te maken. Onderhandelen op salaris alleen limiteert je.

Als de werkgever niet meer kan bieden, moet je over andere dingen gaan onderhandelen. Een goede manier om dit te doen is conditioneel onderhandelen: als ... dan. Bijvoorbeeld: als een salarisverhoging geen optie is, dan zou ik graag een opleidingsbudget ontvangen.'

Tot slot: wat is je allerbeste onderhandelingstip?

'Een goede voorbereiding. Vaak gaan mensen onvoorbereid de onderhandeling in en doen ze maar wat. Dit kan goed gaan, maar je bent dan veel meer afhankelijk van de goodwill van je gesprekspartner.

Zorg dus dat je weet waar je het over hebt: wat is een gemiddeld salaris voor iemand met jouw ervaring? Of voor iemand met de functie waar je op solliciteert?

Er zijn allerlei tools die je kunnen helpen bij het bepalen van een salarisrange, zoals de Walters People Salary Survey. Het laatste wat je wil, is gevraagd worden naar je salarisindicatie en met je mond vol tanden staan.

Het is ook altijd een goed idee om een salarisonderhandeling te oefenen met bijvoorbeeld een bekende of een recruitment consultant. Zo weet je precies hoe je overkomt en ben je overal op voorbereid.'