Had de spelleiding moeten optreden tegen de schwalbe van de Italiaanse spits Ciro Immobile? Wellicht wel. Maar paradoxaal genoeg is de scheidsrechter volgens fairplay expert Kris Verbert ook een deel van het probleem.

Fairplay expert Kris Verbert: "Alle respect voor wie de functie van scheidsrechter uitoefent, maar net hun aanwezigheid zorgt voor veel wantoestanden in het voetbal.

Kijk maar naar de Portugezen in de achtste finale. Goeie voetballers, maar met een venijnig en onsportief kantje. Het is aan de scheidsrechter om ervoor te zorgen dat dat het probleem is van Portugal zelf, en niet dat van hun tegenstanders. Maar dat gebeurde niet. De Portugezen bleven ongestoord aftasten hoe ver ze konden gaan.

Het is zelfs een deel van de voetbalcultuur dat men die arme scheidsrechter probeert te misleiden. Dat zag je bij de schwalbe van de Italiaanse spits Immobile die een penalty wilde versieren. Gelukkig mislukte zijn plannetje, maar het was wraakroepend om hem vervolgens springlevend te zien opveren bij het Italiaanse doelpunt.

Zulke fenomenen ontstaan nu eenmaal als er een derde partij is die alles beslist. Als speler merk je veel beter wat er gebeurt dan een scheidsrechter. Lukaku voelde maar al te goed dat hij werd vastgehouden door een Portugees, en Vermaelen zag dat Immobile zich theatraal liet vallen.

Spelers zelf hun wedstrijden laten leiden

Daarom laten we in de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup de spelers zelf hun wedstrijden leiden. Schwalbes bestaan niet meer, want je maakt jezelf alleen maar belachelijk bij je tegenstander.

En geniepige overtredingen verdwijnen ook grotendeels, want je beseft dat de tegenstander die – in tegenstelling tot een scheidsrechter – wél ziet en voelt.

Door beide ploegen een fairplay beoordeling te laten invullen over elkaar zorgen we dat spelers eerlijk zijn over de weinige overtredingen die wel nog plaatsvinden.

Onsportieve ploegen krijgen immers regelmatig slechte beoordelingen en worden door ons bijgestuurd. Volgt er geen beterschap dan worden ze zonder pardon uitgesloten. Een ploeg als Portugal zou bijvoorbeeld nooit langer dan één seizoen kunnen deelnemen.

Maar clubs weten dat er streng opgetreden wordt, en gaan snel hun slechte gewoonten uit de traditionele voetbalwereld van zich afwerpen.

Het spel verloopt zo correcter en aangenamer, vandaar de snelle groei van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup naar 806 clubs.

Moeilijker toepasbaar in topvoetbal

Door de grote financiële belangen zou dit concept uiteraard moeilijker toepasbaar zijn in het topvoetbal. Geld doet immers rare dingen met mensen.

De beste voetballers op deze aardbol zullen dus moeten leren leven met een soms gebrekkige wedstrijdleiding.

Het goede nieuws is dat alle onbetaalde voetballers - en dat zijn er gelukkig veel meer - wel kunnen genieten van correctere, aangenamere wedstrijden. Als ze die tenminste zelf mogen leiden."

BIO: Kris Verbert is fairplay expert en oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup ("LZV Cup"), met 806 aangesloten clubs de grootste zaalvoetbalbond van het land. Kenmerkend is dat alle wedstrijden worden gespeeld zonder scheidsrechter.