Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de restauratie van kasteel Le Paige in Herentals  staan de Septemberdagen dit jaar volledig in het teken van deze herstelwerkzaamheden. De vzw Ter Vesten grijpt voor deze tentoonstelling rond kasteel Le Paige terug naar de begindagen van zijn ontstaan. De vzw had als doel het kasteel van het verval te redden.

De expositie is opgedeeld in drie thematische delen. Eerst en vooral schetst Ter Vesten de geschiedenis van het landgoed en krijgt u een familiekroniek van de familie Le Paige. In een tweede deel vindt u alles over het legaat en de restauratie van het kasteel. Het laatste thema gaat over het artistieke programma dat Ter Vesten vzw sinds de opening van het kasteel heeft verwezenlijkt.

Bij testament

De vzw Ter Vesten werd in 1993 opgericht met als doel de restauratie en valorisatie van kasteel Le Paige en het aangrenzende arboretum. Het domein was in 1976 bij testament geschonken aan de parochie Onze-Lieve-Vrouw. Als gevolg van de tegenstrijdige bepalingen van het testament en de bescherming als monument bleef het kasteel enkele jaren zonder duidelijke bestemming en raakte het in verval.

Ter Vesten

Door het initiatief van de vzw Ter Vesten kon in 1996 gestart worden met de werken aan het kasteel. Drie jaar later was het gerestaureerde kasteel Le Paige een feit. Sindsdien maakt het kasteel deel uit van cultuurcentrum ’t Schaliken en wordt het onder meer gebruikt als tentoonstellingsruimte.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van zaterdag 30 augustus tot en met zondag 21 september 2014. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.