Mochten er nu verkiezingen worden georganiseerd zou Vlaams Belang wellicht weer de grootste partij van Vlaanderen worden.

Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd in de maand april.

Dat wijst erop dat de coronacrisis de politieke tegenstellingen van het voorbije jaar nog verder heeft uitgediept.

Maar liefst 17,5 procent van de ondervraagde kiezers geeft aan in 2020 voor een andere partij te stemmen dan in 2019.

Dat is opvallend veel. In de periode 2014-2019 wisselde 32 procent van de kiezers van partij. In een jaar tijd wisselt zowat de helft daarvan van partij.

Vlaams Belang en PVDA blijken het trouwste kiespubliek te hebben en ook veel nieuwkomers aan te trekken.

N-VA heeft het minst trouwe electoraat en heeft het voorbije jaar weinig nieuwkomers aangetrokken.

Vlaams Belang maakt een sprong vooruit en is volgens het onderzoek met 24,5 procent de grootste partij van Vlaanderen, een stijging met 6 procentpunt. De partij staat weer op haar topniveau van 2004.

N-VA boert 4,5 procentpunt achteruit en blijft nu steken op 20,3 procent. Een nieuwe electorale oplawaai dus, na het forse verlies vorig jaar.

Na de nationalistische kopgroep volgt een peloton van vier klassieke partijen die min of meer aan elkaar gewaagd zijn: CD&V met 11,9 procent (-3,6 procentpunt), Open VLD met 11,6 procent (-1,5 procent), Groen met 11,1 procent (+1 procentpunt) en SP.A met 11 procent (+0,6 procentpunt).

Aan de linkerzijde boekt de PVDA 2,9 procentpunten winst. Peter Mertens en de zijnen staan nu op 8,2 procent.

Wat ook duidelijk is, is dat de huidige Vlaamse meerderheid van N-VA, Open VLD en CD&V volgens dit onderzoek niet langer een meerderheid heeft. (VRTNWS - lees verder op VRTNWS) Op de foto: Tom Van Grieken / foto Nnieuws.