Eind september lanceerde het gemeentebestuur het project burgerbudget Lichtaart kermist! Verenigingen en inwoners mochten ideeën indienen om de kermis in Lichtaart in 2021 zelf nieuw leven in te blazen.

'Drie initiatieven haalden de eerste ronde en strijden nu tot en met 8 januari met elkaar om de stemmen van de inwoners', zegt burgemeester Ward Kennes.

De ideeën die op tafel liggen:
1. een accordeon-carrousel in de spiegeltent door Accordeonclub Alte Kameraden
2. een dorpsfeest 'Lichtaart Verenigt' door het oudercomité van GBS De Pagadder
3. een goochelnamiddag in de spiegeltent door KSA Lichtaart.

'We hebben ervoor gekozen om de drie initiatieven gelijke kansen te geven en af te stappen van de strijd tussen de grote en kleine projecten zoals oorspronkelijk voorzien in het reglement,' zegt schepen van cultuur Guy Van de Perre.

'De drie initiatieven zijn immers waardevol en we willen graag via de stemming aftoetsen wat onze inwoners ervan vinden. Dit zou ook kunnen betekenen dat we uiteindelijk bij een andere verdeling van het beschikbare budget belanden.'

De inwoners uit Kasterlee, Lichtaart en Tielen kunnen nu stemmen op hun favoriete project via het digitaal loket op www.kasterlee.be (Stemming burgerbudget Lichtaart kermist).

Het is aan de initiatiefnemers zelf om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen voor hun idee en daarbij creatief uit de hoek te komen. Daarnaast zal ook de jury de drie projecten beoordelen in de tweede helft van januari.

'We zijn enorm blij met de acht inwoners uit Lichtaart die positief gereageerd hebben op onze oproep om deel te nemen aan de jury,' vertelt Van de Perre.

'Samen met de afgevaardigden uit de cultuurraad, jeugdraad, sportraad, raad voor lokale economie en toerisme, de kinderraad en de afgevaardigden vanuit het gemeentebestuur zullen zij ook hun oordeel uitspreken over de projecten.

Zij geven ook vooraf een advies aan de initiatiefnemers om de ideeën nog te verfijnen. Omwille van de Corona-maatregelen hebben we helaas het geplande live publieksmoment op 15 januari afgeblazen. De jury zal digitaal bij elkaar moeten komen om punten te geven. Hoe dit praktisch in zijn werk zal gaan wordt nog verder uitgewerkt.'