U bent hier

De Vaganten nemen na 50 jaar afscheid van het podium

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
03.04.2015 - 12.46u
Door: Franky Van Leeuwen

In 2015 nemen De Vaganten afscheid van het podium. Voor altijd.  Na meer dan 50 jaren op de planken verlijden ze hun testament.  Nee, dit is voor hen geen reden om te treuren, zij vinden het een goed moment om afscheid te nemen.

Het verhaal van De Vaganten begint in 1964 als Paul Heyninck met The Dockx Brothers de Ontdek de Ster-wedstrijd van de toenmalige BRT wint. Alles is reeds in de kiem aanwezig: harmonieuze zang, oorstrelende arrangementen en dit alles op Angelsaksische leest geschoeid.

Een jaar later versterkt Herwig van Horenbeeck de groep. En nog een jaar later, in 1966, kiezen ze op aanraden van Miel Cools en Bert Broes definitief voor de Nederlandse taal en een Nederlandse naam: De Vaganten. De beste tekstschrijvers zoals Bert Broes, Jaak Dreesen, Jos Van der Veken, Huguette De Backer en de dichter Anton Van Wilderode bouwen mee aan het geweldige repertoire.

De ontdekte ster blijft schitteren in de gloriedagen van de Kleinkunst en de Nekka-Nachten tot toenmalig Minister van Cultuur Rika De Backer hen in 1978 de Penning van de Nederlandse Cultuur opspeldt.

Einde verhaal? Toch niet!

Het duo Herwig en Paul Vagant doen gewoon verder en brengen de LP 'Een kwestie van tijd' en de kerstsingle ' In december kort voor Nieuwjaar' uit. In 2002 verschijnt de langverwachte verzamel-cd, waarna de heren in 2004 nog wat hoger schakelen: Chris De Winter zorgt voor nieuw bloed en nieuwe instrumenten (basgitaar en dwarsfluit), de organisatie van Houden van .... heeft het telefoonnummer van De Vaganten teruggevonden, en in 2008 met de komst van de virtuoze violiste Veerle Dierckx, staan De Vaganten er weer helemaal en als nooit tevoren. Loepzuiver van stemmenpracht, sterke eigen nummers, nieuwe arrangementen en met verrassende instrumentaties.

Zo lang actief, verre van versleten

In hun allerlaatste concert – speciale editie! – brengen zij, gedreven en met hun aanstekelijk enthousiasme, niet alleen splinternieuwe creaties en het beste van de cd 'Onverwacht', maar uiteraard ook hun klassiekers én een postuum eerbetoon aan het onvergetelijke oeuvre van Miel Cools.

Met:
Paul Heyninck: gitaar
Herwig van Horenbeec : gitaar, 5-string banjo
Chris De Winte : bas, dwarsfluit, mondharmonica en bongo's
Veerle Dierckx: viool

Op zondag 26 april staan De Vaganten nog een laatste keer op het podium.
Locatie : Theater Elckerlyc – Antwerpen.
Aanvang : 15.00 u.

Meer info over de speellijst vindt u terug op www.garifuna.be.
Inschrijven kan via info@garifuna.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto