De jury van De Warmste Week maakte begin van deze maand bekend dat het nieuwe project van De Verhalenweverij uit Herentals, samen met nog 199 andere projecten, geselecteerd is voor de projectoproep 'Kunnen zijn wie je bent'.

Uit een VRT-studie bleek dat 1 op de 5 Vlamingen zichzelf niet kan zijn.

De bedoeling is om tijdens De Warmste Week heel Vlaanderen mee achter dit thema te krijgen. Met de steun van De Warmste Week aan 200 projecten, kunnen in 2022 meer dan tienduizenden mensen zijn wie ze zijn.

Met het project 'Een mozaïek van verhalen' nodigt de Verhalenweverij anderstalige nieuwkomers van het opvangcentrum voor asielzoekers in Broechem uit om mooie volksverhalen en legendes uit de eigen cultuur te delen.

De deelnemers volgen een intensief traject, dat bestaat uit 10 ateliers en een publiek toonmoment.

Tijdens de ateliers worden de deelnemers begeleid in het vertellen en presenteren van hun verhalen, op een pakkende manier en in kamishibai-vorm. Zo raken ze vertrouwd met vertel- en presentatietechnieken - zowel in het Nederlands als in hun eigen taal - en ontwikkelen ze meer spreekdurf.

Op Wereld Kamishibai Dag - 7 december 2022 - brengen ze hun verhalen en krijgt het publiek de mogelijkheid om met de vertellers in dialoog te gaan. Zo kunnen anderstalige nieuwkomers hun eigen verhalen laten zien en horen. Ze krijgen een stem en kunnen zijn wie ze zijn.

Vanzelfsprekend is er geld nodig om dit project te kunnen realiseren. Iedereen in Vlaanderen wordt dan ook van harte uitgenodigd om coronaveilig in actie te komen en acties te organiseren voor De Warmste Week.

Of scan de vlam, een QR-code in de vorm van de vlam van De Warmste Week, en doe je gift. In coronatijden is De Warmste Week meer dan ooit een schitterend en warm initiatief dat navolging verdient.  Foto Bernardus Christiani.