Voor de zevende keer zet de Warande aan de start van het nieuwe seizoen deuren en ramen wagenwijd open. Het openingsfeest belooft ook dit jaar spektakel van internationaal topniveau.

Op zaterdag 10 september zet Cie Carabosse Turnhout letterlijk in vuur en vlam. Zondag 11 september is er weer een gezellige picknick op het Warandeplein met veel gratis acts.
 
We openen het nieuwe seizoen met dans, muziek, straattheater, circus en veel vuur. De meeste activiteiten zijn gratis. Enkel de bejubelde acrobatievoorstelling van Compagnie XY en het dansfeest van Radio Modern op zaterdagavond zijn betalend.
 
 
VOLLEDIG PROGRAMMA
 
ZATERDAG
 
Compagnie Carabosse - vuurparcours
Zoals de vorige jaren zorgt de Warande voor spektakel van internationaal niveau. De grote attractie van dit jaar is een uitgebreid wandelparcours van poëtische vuurinstallaties en vuurcomposities dat door het Franse gezelschap Compagnie Carabosse wordt gecreëerd op zaterdagavond.
 
Drie uur lang kan je je warmen aan originele vuurinstallaties, honderden vuurpotjes en feeërieke muziek op het Warandeplein en rond het kasteel van Turnhout. Maak kennis met de ‘flonflons’, ‘tulipes’, ‘méli-mélo’, ‘boule de feu’, de grappige ‘funambrules’ en andere ingenieuze manieren om vuur te maken. Droom in de tussentijd weg bij een zacht geluidsdecor en intimistische live muziek.
van 22 uur tot 1 uur op en rond het Warandeplein en het kasteel van Turnhout - gratis
>> filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=xoyu0HG6dAw&feature=related
 
 
Radio Modern feat. The Jive Aces
Radio Modern laat je swingen zoals in de fifties. Dancing Sophie brengt je de basis van de swing, jive en rock n’ roll bij om nadien de dansvloer op te gaan tijdens een concert van het Engelse orkest The Jive Aces. Even bekomen kan in het Beauty Boudoir van de lieftallige Modernettes. Turnhout is dé rock-‘n-rollhoofdstad van België en dat zal je geweten hebben.
van 20.15 tot 3 uur in de Kuub
>> meer info: http://www.warande.be/activiteit/feat-jive-aces
 
 
Compagnie XY - Le Grand C
In de schouwburg brengt het Franse Compagnie XY een wonderlijke mix van acrobatie, muziek en dans. Knack schreef over de bejubelde  oorstelling ‘Le Grand C’:“Compagnie XY verwondert met sierlijke simultaanbewegingen die aandoen als een waterballet in de lucht… We zeggen het zelden, maar dit is zo’n voorstelling die iedereen moet gezien hebben.”
van 20.15 tot 21.30 uur in de schouwburg
>> meer info: http://www.warande.be/activiteit/compagnie-xy-frankrijk
 
 
poëzie-automaat
In de kelder van de Kuub kruipen stadsdichter Wim Paeshuyse, Tom Driesen, Wouter van Peer en Sus van de Leest om beurt in een poëzie-automaat. Steek er een halve euro in en je krijgt snoepjes van gedichten, liedjes en moppen.
vanaf 20 uur aan de vestiaire van de Kuub – gratis
 
 
ZONDAG
 
Het groene Warandeplein is de ideale locatie voor een grote, bourgondische picknick. Breng je picknickmand mee en nestel je in een strandstoel, nippend van een zomerse cocktail. Ga aan tafel met je kids en buren of vlij je samen met je lief op een dekentje. Heb je geen zin om zelf je picknick te maken? San Severia Salon zorgt voor het nodige. We kruiden onze picknick met gratis straattheater, circus, dans en muziek voor alle leeftijden.
 
Op zaterdag speelt Compagnie XY de schouwburgvoorstelling ‘Le Grand C’. Tijdens de picknick komen ze je verrassen met gratis straattheateracts.
 
Onze ‘artist in residence’ Jo Hermans speelt om 15 uur met zijn zevenkoppig Ballroom Orchestra deuntjes  uit de jaren veertig tot zestig.
>> meer info: http://www.warande.be/activiteit/ballroom-orchestra
 
In het ‘Lunapark’ van De Stijle, Want onderga je in ongeveer 1 minuut 23 seconden alles wat je op een kermis kan beleven: opwinding, spanning, angst, ademnood, opluchting, lol en extase. ‘Luna Park’ is een vrolijke sensatie met de gulle lach na afloop en is er voor volwassenen en kinderen vanaf anderhalve meter.
 
Het Belgisch-Franse Collectif Malunés houdt wel van wat waanzin. De bewoners van een bonte caravan laten elkaar via het dak, een dansende bank en een trapeze de lucht in zwieren. Explosief circus waarbij iedereen op, onder en over elkaar vliegt, en waarbij het proeven van een appel ontaardt in een spectaculaire en geschifte trapezevoorstelling.
 
Los Callejerosserveert een muzikale reis doorheen de wereld. Hun muziek valt niet te klasseren onder een genre. Het is een samensmelting van reggae, salsa, cumbia, gipsy en ska. Met unieke instrumenten zoals de Cubaanse tres, een Colombiaanse accordeon, een Peruaanse cajon en charango staan ze gerant voor een verfrissende, muzikale verrassing.
van 11 tot 17 uur op het Warandeplein
 
Doble Mandoble - La belle escabelle (De lieflijke ladder)
Een identieke tweeling brengt een humoristische, bijwijlen verbluffende en soms wat lullige demonstratie van wat een mens allemaal kan doen met simpele trapladders. Een mengeling van acrobatie en illusionisme.
met: Luigi et Miguel Cordoba
duur: 30 minuten
om 13.45 uur en 15.15 uur op het Warandeplein
 
film Open Doek - Antwerpen Centraal
Belgische documentaire van Peter Krüger over de geschiedenis van het vernieuwde Centraal Station. Via de herinneringen en dromen van een reiziger, gespeeld door Johan Leysen, passeert drie eeuwen Belgische treingeschiedenis de revue. In puur Belgische traditie hangt er een magisch-realistische sfeer over de documentaire en wordt er gebalanceerd tussen fictie en realiteit.
 
Overlezen
Literair programma met panelleden Jos Geysels, Karl Van den Broeck. Johny Geerinckx is moderator. Onze centrale gast is Geert van Istendael, Els Dottermans vertelt over haar favoriete boeken.
van 10.30 tot 12 uur in de Houten Zaal
 
cultuurmarkt
De jaarlijkse cultuurmarkt is ondertussen een vaste waarde tijdens het openingsfeest. De Turnhoutse socio-culturele verenigingen presenteren zich met gratis optredens en activiteiten.
van 10 tot 17 uur in de Gemeentestraat organisatie cultuurbeleidscoördinatie Turnhout
 
San Severia Salon
Vanaf 7 uur ontbijt en aangepaste, feestelijke menu’s. ’s Morgens kan je op het Warandeplein broodjes met thee en koffie krijgen en vanaf de middag kan je je tegoed doen aan paella, hamburgers, veggieburgers, cocktails... Vooraf inschrijven niet nodig!