Oh neen, de Warande krijgt er geen extra verdieping bij. Het provinciaal cultuurhuis gaat zelf aan verdieping werken. Dat betekent extra duiding geven bij de waan van de dag, achtergrondinformatie, feiten en meningen verstrekken bij het Kempense nieuws en wie weet af en toe zelf ook wel eens verrassen met iets wat nog niemand wist. Hiervoor roept de Warande 'De Persclub' in het leven, een verzameling ervaren nieuwsjongens en –meisjes die op regelmatige tijdstippen live zal uitpakken met een volwaardig actualiteitenprogramma.

Ervaren redactie

'De Persclub' wordt ontwikkeld door de Warande in samenwerking met 't Pact, een krachtenbundeling van de cultuurcentra uit Heist-op-den-Berg, Geel, Mol, Herentals en Turnhout. Voor de uitwerking wordt een beroep gedaan op een heuse redactie met door de wol geverfde beroepsjournalisten uit schrijvende en audiovisuele media.

"Die ervaren redactie staat garant voor kwaliteit en professionalisme," zegt Warande-directeur Staf Pelckmans. "Bovendien weet ze een perfecte mix te maken tussen hard nieuws, luchtigere onderwerpen, sport en cultuur. Want al die thema's zullen aan bod komen. Er is ook plaats voor live muziek en voor een pittige column."

Ook provinciaal gedeputeerde Peter Bellens, voorzitter van APB de Warande, is het initiatief erg genegen. "Hiermee komen we als provinciaal cultuurhuis tegemoet aan haar maatschappelijke opdracht", beklemtoont hij, "om als culturele instelling bij te dragen aan de ontwikkeling van de hele Kempen, onder meer door met publieksgerichte formats in te zetten op opiniëring en debat".

Try-outs

De voorbije maanden werd het concept van De Persclub door een redactie van beroepsjournalisten, uitgebreid met medewerkers van diverse Kempense cultuurcentra, op papier gezet. Nu is het tijd voor de lakmoesproef. Dit najaar wordt de formule twee keer voor het publiek uitgetest in de Warande om vanaf 2016 door de Kempen te trekken: op zondag 25 oktober en zondag 29 november, telkens van 10.30 tot 12 uur. De Zevende Dag krijgt dus stevige concurrentie uit de Kempen.

De samenstelling van De Persclub wisselt elke editie. Zo blijft de redactie fris. Vaste waarden zijn Guy Tegenbos, jarenlang dé wetstraatwatcher van De Standaard, en Vanessa Vanhove, bekend van programma's als De Lage Landen op Radio 2. Voor de eerste try-out worden het duo aangevuld door Patrick Van Gompel van VTM Nieuws en Jef Van Baelen, sportjournalist van Knack. Johny Geerinckx (ex-RTV en presentator van het boekenprogramma Overlezen) tekent voor de eindredactie.

>> De Persclub – Try out 1 / zondag 25 oktober om 10.30 uur / Tuinzaal / gratis