Op 13 augustus opent de Zomer van Wechel in en rond het Hof d'Intere in Wechelderzande.

Het kunstevenement viert dit jaar z'n 20e editie. Er zit nog steeds geen sleet op de organisatie, integendeel.

Bij deze twintigste editie is het organisatiecomité erin geslaagd om niet minder dan 14 kunstenaars te overtuigen om de jubileumeditie vorm te geven. Het zal een blij weerzien zijn met de kunstliefhebbers in het park en in het kasteel.

Na een door corona gedwongen onderbreking in 2020 werd met volle moed gewerkt om de aangezochte deelnemers voor 2020 te overtuigen voor 2021 en ook werden enkele nieuwe namen toegevoegd. Het is telkens een intensief speuren naar een goede combinatie van verschillende kunstvormen, dit is ook bij deze editie zeer geslaagd.

In het park rond het Hof d'Intere vindt de bezoeker beeldhouwwerk van niet minder dan 6 kunstenaars. Het is een geslaagde combinatie geworden van robust cortenstaal van Peter Van de Vijver, opvallende desigsculpturen van Jan de Bakker, verstilde schoonheidsidealen van François Joré, expressieve lichamelijkheid van Hilde Van de Walle en spitse en humorvolle recyclagebeelden van Lut De Baere en Ludo Giels.

Het Hof d'Intere zelf bruist van de kunst. Voor het eerst worden quasi alle zalen van het kasteel gebruikt. In tegenstelling tot in het park, waar alle ruimte is om vrij te wandelen en te ontdekken, werd er in het kasteel een vast wandeltraject uitgewerkt.

Dit maakt het mogelijk om op een veilige en rustige manier te genieten van de enorme variatie aan kunstwerken. Zoals het hoort is de looprichting met pijlen op de vloer aangeduid, het aantal bezoekers per lokaal werd op basis van de geldende regels aan elke toegang aangeduid en als de bezoekers hun mondkapje dragen zijn de Covid-19 risico's maximaal afgedekt.

Handgel, eventuele mondkapjes voor de vergeetachtigen, handschoenen voor de vrijwilligers van de Zomer van Wechel, het is allemaal ruim beschikbaar.

Het traject in het kasteel start in de trouwzaal waar voor het eerst in de Zomer van Wechel videokunst wordt geprojecteerd, enigmatische beelden van Eva Van Tongeren begeleiden een intimistische videoclip.

De bezoeker is zo direct in de stemming om hernieuwd kennis te nemen van het nieuwe werk van Nicky Embrechts, die haar lustrumdeelname met sterke grafiek invult. Pareltjes van portretkunst in de vorm van portrethoofden van Liliane Versluys maken dankbaar gebruik van de lambrisering van de vroegere leefruimte toen het Hof d'Intere nog pastorie was.

Al wandelend komt de bezoeker vervolgens bij een verrassend tussenverdiep waar Lut De Baere uitpakt met haar creativiteit met plaatstaalresten van een gedynamiteerde rijnaak.

In de Raadzaal spat de energie van de houtsculpturen en de dagboektekeningen van Peter Jacquemyn, amper bekomen van de energieboost uit de raadzaal wordt de kunstliefhebber vervolgens omver geblazen door extreem krachtige en expressieve houtskooltekeningen van Marina Raeymaekers, in hetzelfde lokaal toont Ludo Giels met een kwinkslag welke mogelijkheden er zijn met gedumpt kantoormateriaal.

De zolder van het Hof d'Intere illustreert ten overvloede de diversiteit die er in de kunstbeleving mogelijk is. Er is het kwetsbare batikwerk van Hélène De Ridder. De bronzen beelden van Hilde Van de Walle, vormen een prelude op het kleurrijke, fysieke schilderwerk van Laura De Coninck, die aantoont dat haar saudade-passage in Watou in 2019 geen eindpunt was.

De tweede kunstschilder op de zolder is May Oostvogels, met spectaculaire en indrukwekkende schilderijen en uitnodigende tekeningen. Zij zet ons aan tot nadenken over wat kunst kan oproepen bij de kijker.

Kortom, de laatste 3 weekends van augustus in en rond het Hof d'Intere betekenen weer een buitenkans voor de kunstliefhebber om kennis te maken en te genieten van mooie en waardevolle hedendaagse kunst.

De Zomer van Wechel loopt in samenwerking met de gemeente Lille.

Praktische gegevens :
Opening 13 augustus 19 uur in de Sint Amelbergakerk .
Tentoonstelling is open drie weekends, nl 14/15 ; 21/22 en 28/29 augustus telkens van 13 tot 18 uur.
Elke zondag is er een muzikale matinee van 15 tot 16 uur.
15/08 Violacc#
22/08 The Many Moons
29/08 Country Feedback Club.
Hof d'Intere, Pastorijstraat Wechelderzande.
Info : www.dezomervanwechel.be
leo.vandegender@skynet.be