Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De zon schijnt voor iedereen, ook voor de huurders van De Woonbrug

Woonbrug

Sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug is in Olen gestart met het plaatsen van zonnepanelen in de wijk Gestelen. Deze werken kaderen in het samenwerkingsverband met ASTER dat De Woonbrug is aangegaan. ASTER is een initiatief van de Vlaamse sociale huisvestingssector.

Het doel? Investeren in duurzaam sociaal wonen. De Woonbrug participeert samen met 66 andere huisvestingsmaatschappijen in deze collectieve vennootschap. In de volgende jaren installeert ASTER 395.000 zonnepanelen op de daken van sociale woningen. Ook het patrimonium van De Woonbrug komt aan de beurt.

Matthias Verhegge, voorzitter van De Woonbrug, vertelt: “Als pilootproject plaatsten we in Herentals, op het nieuwe woonproject van 11 appartementen aan het Ganzenplein al zonnepanelen. Nu starten we in Onze-Lieve-Vrouw Olen, meer bepaald in de woonwijk Gestelen. Dit jaar worden er daar nog een 100-tal gezinswoningen uitgerust met zonnepanelen en daar willen we het niet bij laten. In de komende jaren volgen er nog bijkomende sociale woonbuurten in Herentals en Olen”.

De Vlaamse overheid bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. Matthias Verhegge: “Met de investering in zonnepanelen willen we de energiefactuur van onze huurders verlagen en de energiearmoede in Herentals en Olen helpen aanpakken.

De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet-beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief.

De huurster Meriem vertelt ons haar ervaring als volgt: “Onlangs kreeg ik een brief toegestuurd dat er binnenkort zonnepanelen zullen geplaatst worden. Dit was een aangename verrassing. Gezien de huidige energie crisis komt dit als geroepen zou ik zeggen. De werknemers die de plaatsingen komen uitvoeren zij zeer vriendelijk en beleefd.

Heel fijn om te zien dat er aangename projecten worden uitgevoerd door De Woonbrug. Ik zou zeggen doe zo voort en hup naar het volgende.”

Uiteraard is de plaatsing van zonnepanelen ook goed voor het klimaat. Dit is reeds een stap in richting van de te realiseren klimaatplan 2050.

Woonbrug

Deel dit artikel