De woningen van het nieuwe sociale-huisvestingsproject aan Zavelstraat/Ganzenplein krijgen half augustus zonnepanelen. Samen met een aantal sociale woningen in Temse zijn het de allereerste op sociale woningen in Vlaanderen.

'Het gaat om proefinstallaties voor het grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen', zegt schepen Bart Michiels (CD&V).

'De hele operatie wordt geleid door ASTER, een initiatief van de Vlaamse sociale huisvestingssector, dat investeert in duurzaam sociaal wonen.

Met dit project biedt het een oplossing voor een oud zeer: sociale huurders kunnen niet investeren in zonnepanelen, want het is hun dak niet en sociale huisvestingsmaatschappijen investeren niet in zonnepanelen, want zij kunnen de investeringskost niet doorrekenen aan de sociale huurders die genieten van het voordeel van goedkope zonnestroom.

De laatste jaren neemt de energie-armoede in Vlaanderen nochtans toe. Meer en meer mensen komen letterlijk in de kou en het donker te zitten. De zonnestroom is 25 tot 30 procent goedkoper dan het huidige sociale dagtarief en tot 40 % goedkoper dan de commerciële elektriciteitstarieven.'

In september 2022 start de echte uitrol over heel Vlaanderen. In de opstartfase zullen wekelijks 50 woningen van zonnepanelen worden voorzien. Eens op kruissnelheid zullen dat er 400 per week zijn.

De komende drie jaar worden zo bijna 400.000 zonnepanelen geplaatst op de daken van meer dan 50.000 sociale woningen.

150.000 mensen die in sociale woningen wonen, krijgen zo toegang tot zonne-energie.  Foto NNieuws.