Winkelinspecteurs van Securitas betrapten de afgelopen 7 jaar 50.000 dieven.Tijdens de maanden december, januari en februari gebeuren de meeste winkeldiefstallen, maar liefst 20 tot 25 procent meer dan in de rest van het jaar. In totaal betrapten veiligheidsagenten van Securitas de afgelopen 7 jaar 50.000 dieven.

Voedingsmiddelen blijven de meest gestolen goederen, en het gaat vaak om opportunistische diefstallen, waarbij de dief een mogelijkheid ziet om iets te stelen en dit niet op voorhand had gepland. Zes procent van de betrapte dieven zijn minderjarigen jonger dan 16 jaar. Dit alles blijkt uit cijfers die Securitas de afgelopen zeven jaar heeft verzameld.

Volgens de cijfers, verzameld door de bewakingsgroep Securitas, is de maand december één van de maanden waar de meeste winkeldiefstallen worden gepleegd. In totaal heeft de bewakingsgroep, over de voorbije 7 jaar, zo’n 50.000 personen betrapt, en dit in de 600 grote winkels waar de bewakingsgroep actief is.

Dit komt neer op één betrapping per 10 werkuren. De pieken komen telkens terug in de maanden januari en februari, met een stijging van aanhoudingen, meer bepaald 20 tot 25% meer dan het jaarlijkse gemiddelde.

De eerste 10 maanden van dit jaar, betrapten de veiligheidsagenten van Securitas 3.500 winkeldieven. Hier spreken we alleen over de gevallen die aangegeven zijn aan de politie, niet over de dieven die konden ontsnappen of de pogingen tot diefstal die tot een minnelijke schikking hebben geleid. Maar het is nu dat het “hoogseizoen” van winkeldiefstal begint. 

Winter is het seizoen van de diefstallen

De eindejaarsperiode en de druk op het budget van de gezinnen blijken een belangrijke invloed te hebben op het aantal winkeldiefstallen. Er zijn dan ook meer diefstallen in die periode.

Opmerkelijk: de zomermaanden juli en augustus zijn de maanden die het minste winkeldiefstallen vertonen, nochtans wel de periode met de zomerkoopjes.

Via statistieken, verzameld sinds 2012 en gaande over ongeveer 50.000 gemelde feiten, toont Securitas een profiel van de dieven, alsook de “populaire” koopwaren die het meest gestolen worden. Uit het profiel van de dieven blijkt ook dat bijna een derde van de diefstallen gepleegd worden door medewerkers van de winkels. 

Populairste koopwaar om te stelen is eten

Bij het bekijken van alle gestolen goederen, valt één ding op: etenswaren blijven de meest gestolen goederen (17,1% aanhoudingen), gevolgd door elektronica (13%) en op de derde plaats kledij (12,3%). Niet onbelangrijk: in 38% van de gevallen gaat het om diefstal van goederen met een waarde kleiner dan 20 euro, terwijl in 17% van de gevallen het om goederen gaat met een waarde boven de 100 euro.

Diefstallen van etenswaren gaat meestal om  kleinere bedragen, wat betekent dat het eerder gaat om diefstal omwille van financiële problemen dan om georganiseerde bendes. Diefstallen met een hogere waarde worden voornamelijk gepleegd door meerderjarigen waarbij, in 2% van de gevallen de waarde van de gestolen goederen hoger ligt dan 500 euro. Daarnaast is het ook zo dat diefstal van tabak, alcohol en elektronica goederen in de meeste gevallen (74%) door mannen wordt gepleegd.

 “De bedragen van gestolen goederen kunnen hoog oplopen: zo hebben we onlangs een dief op heterdaad betrapt die in een supermarkt voor 3.300 euro aan goederen wou stelen. We hebben zijn auto onderzocht met de politie en hebben daar, naast  sportartikelen ter waarde van 1.400 euro, ook nog andere goederen met een waarde van honderden euro’s, komende van een andere supermarktketen aangetroffen.Dievenbendes gaan vaak naar meerdere winkels op eenzelfde dag en vullen zo hun voertuig met gestolen goederen.” Arnaud De Turck, Area Manager Retail bij Securitas 

Profiel 

Voor de aangehouden dieven is er geen onderscheid tussen mannen (52%) en vrouwen (48%), terwijl minderjarigen jonger dan 16 jaar tussen 5 en 6% van de aangehouden dieven vertegenwoordigen.

Ook in de de tijdstippen wanneer  de diefstallen gepleegd worden, dan komen er een paar patronen terug De minderjarigen, jonger dan 16, begaan vaak op woensdag, tijdens hun middagpauze en op het einde van de dag een inbreuk. Terwijl de mannen het meeste op maandag en zaterdag op het einde van de werkdag actief zijn, zijn de vrouwen dan weer meer actief op vrijdagochtend. 

“De problematiek van georganiseerde diefstal is zeker een feit, maar vertegenwoordigt slechts een klein deel van de feiten. De opportunistische diefstallen, zoals wij ze noemen, of diefstallen die gepleegd worden omwille van financiële problemen komen meer voor.  Bijna een derde van de diefstallen worden bovendien gepleegd door medewerkers van de winkels. Een toenemend aantal handelaars maakt gebruik van de diensten van gespecialiseerde bedrijven of technologische middelen die kunnen afschrikken (camera's en anti-diefstal portalen worden steeds effectiever), waardoor het aantal geconstateerde inbreuken geleidelijk afneemt." Arnaud De Turck, Area Manager Retail bij Securitas.