De ondernemingsrechtbank in Turnhout heeft vanmorgen het faillissement uitgesproken van een deel van de bedrijven die deel uitmaken van Groep Van Eyck. Het gaat grotendeels om slapende vennootschappen die gevestigd zijn in Kasterlee en Malle.

Voor het merendeel van de medewerkers is een oplossing gezocht.

Cateraar Dinner Events, die deel uitmaakt van Groep Van Eyck, werkt al een tijd onder WCO-procedure en dat heeft een hele beweging in gang gezet. "Om te beginnen is van de procedure gebruik gemaakt om schoon schip te maken in het aantal vennootschappen", zegt afgevaardigd bestuurder Jan Van Eyck.

"Als ondernemer zie je vaak nieuwe projecten waar je een structuur rond opzet. Die verandert vaak door reorganisaties of samenwerkingsverbanden."

Niet meer actief

Concreet werd het faillissement gevraagd en toegekend voor ATB Verhuur, VR Catering en Quercus Primus, die niet meer actief waren en geen personeel in dienst hadden.

Nog betrokken in de falingen zijn Tribune M., de vennootschap voor de uitbating in het stadion van KV Mechelen die in juli 2018 was gestopt, en Groep Van Eyck B706, die instond voor de uitbating van een restaurant op Brucargo en waar sinds 1 januari '19 geen activiteit meer was.

Verder werden de boeken neergelegd van Proservice bvba en Hope nv, actief rond interne administratieve diensten en onderhoud. Voor 3 van de 14 werknemers is nog geen oplossing gevonden. Onder Meeza bvba gebeurde de uitbating van foodcorners.

"Omwille van claims uit vroegere conctracten was ondanks een herstructurering geen oplossing haalbaar. We hopen de foodcorners in Mechelen en Herentals onder de vleugels van Veresto verder te zetten", aldus nog Jan Van Eyck.

Dinner Events

Voor Dinner Events, in gerechtelijke reorganisatie, rekent de afgevaardigd bestuurder op een overname. "De activiteiten zelf zijn rendabel en winstgevend leren we uit de voorbije periode. Maar de schulden uit het verleden zijn te zwaar om nog perspectief te bieden. Er zijn ver gevorderde gesprekken rond een overname. Dat zou betekenen dat 10 van de 12 huidige werknemers aan boord blijven, maar het zal de rechter zijn die beslist."

Ook de E10 Hoeve in Brecht wordt meegenomen binnen de hele operatie. "Deze zaak stond voor zware investeringen. Gezien de situatie van onze organisatie leek ook hier een gerechtelijke tussenkomst de beste beslissing. Ook hier zijn al vergaande gesprekken met overnemers, die aangeven dat alle medewerkers in dienst kunnen blijven."

Pijn en opluchting

"Voor veel leveranciers doet dit pijn", geeft Jan Van Eyck toe. "Als ondernemer stond ik vaak aan de andere kant. Anderzijds ben ik opgelucht dat we voor veel werknemers een oplossing hebben of een realistisch perspectief."

De afgevaardigd bestuurder benadrukt dat er voor de andere vennootschappen binnen Groep Van Eyck geen gevolgen zijn: Feestzalen Den Eyck, Domein De Putten, Camping Houtum, Link 21 en zorgcateraar Veresto. "Er is geen contaminatie naar die bedrijven. Alles bij mekaar blijven we aan nog meer dan 120 mensen een job geven."

Bron Made in Kempen/GVA - 26/03/19 - Paul Huysmans - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.