U bent hier

Definitief geen asielzoekers in Residentie Lichtaart

Kasterlee
27.05.2016 - 11.28u
Door: Peter Caers

Maandenlang was er onzekerheid voor de buurtbewoners van het voormalige hotel De Residentie in Lichtaart: zouden er 250 asielzoekers neerstrijken in hun hun buurt of niet?  Neen, de gunning die Corsendonk Hotels had ingediend voor de opvang van 250 asielzoekers in de Residentie zal NIET doorgaan.

Dit vernam Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA)  van het kabinet van Staatssecretaris Francken. Yoleen Van Camp: "Dit is voor de buurt een hele opluchting, want 250 asielzoekers zou gewoon véél te veel zijn geweest in die buurt. De ganse buurt was bereid hun steentje bij te dragen maar al wie de omgeving kent weet dat 250 asielzoekers daar van het goede te veel is.

Buurtcomité

Vooral het buurtcomité heeft door zeer gerichte acties en communicatie dit thema goed onder de aandacht weten houden en aan de buitenwereld en politici laten zien dat 250 mensen opvangen in een voormalig hotel in een afgelegen villabuurt met een beperkt aantal inwoners absoluut geen goed idee is."

Het Kamerlid heeft de voorbije maanden ook niet stil gezeten rond dit dossier: "Ik heb regelmatig contact gehad met het kabinet en met de staatssecretaris zelf om de bezorgdheden van de buurt over te maken. De staatssecretaris toonde zich telkens zeer bewust van de problematiek en had ook een luisterend oor voor de bekommernissen", aldus Van Camp.

Geen nood meer

De belangrijkste reden waarom men de offerte heeft kunnen laten verlopen, is het feit dat er voorlopig geen nood meer is aan extra opvangplaatsen doordat instroom van asielzoekers fors gedaald is. Yoleen Van Camp: "Dat hebben we vooral te danken aan de strengere wetgeving die Theo Francken de voorbije maanden heeft ingevoerd en omwille van zijn werk op Europees vlak om de buitengrenzen beter te controleren en te bewaken.

Waakzaamheid blijft geboden, want een nieuwe stijging van de instroom is niet uit te sluiten, maar ik ben blij dat Europa stilaan de voorstellen van de N-VA overneemt zodat we terug een gecontroleerd migratiebeleid krijgen en onze buitengrenzen in Europa geen lek meer zijn.”

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto