Er is deining ontstaan bij 2 gekende pluimveeverkopers op de Herentalse zondagsmarkt. Beide kippenhandelaren kregen te horen dat ze niet meer welkom zijn op het populaire marktje op de Augustijnenlaan. 

Jan 'Kiek' Vervoort uit Olen en Jef Proost uit Retie zijn erg ontstemd.

'Ik sta al 37 jaar ononderbroken op de zondagsmarkt van Herentals', reageert een verbolgen Jan Vervoort. 'Zonder problemen. Ik beschik over de nodige  VEN-vergunning sinds 1995. De stad Herentals heeft in juni vergeten de lijst van pluimveeverkopers (nvdr. van levende kippen) door te geven aan het Voedselagentschap.  Dat is de reden dat we het marktje moeten verlaten.  

In Mol en Heist-op-den-Berg is dat allemaal perfect verlopen en heeft de gemeentelijke administratie deze lijst tijdig aan de overheid doorgegeven. In Herentals echter niet.

Een oplossing zou zijn dat de stad een dierenarts laat komen die een keuring kan doen.  Dat kost slechts €75.  Als ze willen, zullen wij dat wel betalen.

Hopelijk komt er spoedig een oplossing.  Het aanpassen van het marktreglement zou nog zeker 6 maanden of meer duren, hoor ik bij de gemeentelijke dienst markten. 

Ook het educatief aspect van onze stand met levende kuikentjes en veel soorten kippen mag je niet vergeten', besluit een teleurgestelde Jan 'Kiek' Vervoort.

'Marktreglement moet aangepast worden'

'De stad heeft inderdaad de lijst die in de vakantieperiode werd opgevraagd, niet doorgegeven. Er is ook geen budget voorzien om een dierenarts iedere week te vergoeden', reageert Jan Michielsen, schepen voor markten (CD&V).

'Ook moet het marktreglement aangepast worden.  Ik heb alle begrip voor deze 2 handelaars.  We moeten een vaste waarde zoals het zondagsmarktje blijven ondersteunen : het is een stukje folkore dat trouwens met verkoop van dieren aan het Stationsplein in de jaren 60 ontstaan is,' besluit Jan Michielsen.