Supermarktketen Delhaize verkoopt vanaf 19 september enkele producten die zijn gemaakt op basis van insecten onder de noemer Green Bugs. Ondertussen ontwikkelde ook Damhert een vleesvervanger op basis van wormen.

Spread met meelwormen

De nieuwe producten van Delhaize werden ontwikkeld in samenwerking met 'the green kow company', een Belgische onderneming die is gespecialiseerd in het ontwikkelen van voeding op basis van insecten.

In het assortiment zitten alvast twee spreads met daarin meelwormen vermengd, maar later moeten er ook andere producten in het assortiment komen. Delhaize zegt de eerste Belgische keten te zijn die met dit soort producten op de markt komt. Prijs voor een potje van de spread is 3,45 euro.

"Nieuwe denkwijze nodig"

Ondertussen heeft voedingsproducent Damhert ook vleesvervangers op basis van wormen ontwikkeld, onder de naam Insecta. Zij gebruikten daarvoor de larven van de Buffalo-kever, die beter te verteren zou zijn dan een meelworm. Van de larven worden nuggets, schnitzels en hamburgers gemaakt. Ze worden op 21 september voorgesteld op de Biolicious-beurs in Gent en vanaf 1 oktober zullen ze te koop zijn in verschillende supermarkten.


Damhert zegt dat het eten van insecten de toekomst is, maar dat ze een slecht imago hebben en er daarom dus een nieuwe manier van denken moet komen bij de consument. Het verwerken van insecten in herkenbare producten moet daarbij helpen. (detailretail)