U bent hier

Della Bosiers, 50 jaar onderweg : éénmalig jubileumconcert voor benefiet 'Kunst om niet te vergeten'

Herentals | Neteland | Vlaanderen
05.12.2017 - 03.13u
Door: Herman Gezelle

Vlaanderens vrouwelijke pionier van de kleinkunst, chansonnière Della Bosiers blikt op zaterdag 23 december om 15u feestelijk terug op 50 jaar muziek
in schouwburg 't Schaliken in Herentals.

Della kwam maandag in de Academie Beeldende Kunsten Herentals kennismaken met personen met dementie die er wekelijks actief deelnemen aan de cursus beeldend vormgeven, met ondersteuning van hun mantelzorger en onder leiding van de lerares Plastische Kunsten. (foto's)

De integrale opbrengst van het jubileumconcert gaat naar dit Herentals' initiatief.

Jefke, Fleur de Buda, Mensen van 18 (duet met Wim De Craene), ... Della Bosiers veroverde haar unieke plaats in de kleinkunst en ze was een veelgevraagde gaste op de Vlaamse televisie, onder andere in de Wies Andersen Show. Met haar warme zangstem, ondersteund door mooie teksten en melodieën weet ze het publiek te bekoren en te ontroeren.

Voor dit eenmalig jubileumconcert zijn Jelle Cleymans en Sabien Tiels haar talentrijke gastartiesten. Naast eigen werk brengen zij liedjes van en in duet met Della Bosiers.

Het concert is een benefietoptreden ten voordele van Kunst om niet te vergeten, een kunstproject voor personen met dementie in het kader van Herentals, dementievriendelijke gemeente.

Tickets €20 bestel HIER.

Een persoon met dementie heeft gemiddeld 3 mantelzorgers. Ons doel is om van Herentals een warme samenleving te maken waar ook mensen met dementie en hun mantelzorgers hun plaats vinden/hebben. Een samenleving waarin mensen ontspannen met elkaar omgaan en waarin er volop plaats is voor mensen die "anders" zijn. Een dementievriendelijke gemeente is een mensvriendelijke gemeente.

KUNST OM NIET TE VERGETEN

Het project Kunst om niet te vergeten is een initiatief van de werkgroep Dementievriendelijke Gemeente en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Herentals. De lijfspreuk van het project is één van de bekende uitspraken van wijlen Jan Hoet: "Dementie is vooral erg als de samenleving er niet mee kan omgaan ".

Kunst kan op een andere manier een deur naar een nieuwe wereld openen, want wat niet met woorden kan gezegd worden kan dikwijls wel met beelden. We verbeteren de levenskwaliteit van de persoon met dementie door participatie van hem of haar zelf, samen met de mantelzorger.

Dit project wil mensen met dementie beter leren begrijpen en hun beperkingen bespreekbaar maken via kunst. Mensen met dementie kunnen immers veel meer dan je denkt. Met dit project willen we de verborgen krachten en onvermoede talenten blootleggen. Het zelfvertrouwen van ouderen met dementie krijgt zo een boost.

'In de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Herentals gaan we sinds september 2017 voor het 2 de jaar op rij op maandagnamiddag artistiek aan de slag met mensen met dementie van de Herentalse woonzorgcentra.

Tijdens de artistieke activiteiten zien we dat deze mensen vanuit hun verbeelding vaak nog meer kunnen dan we vermoeden en dat ze een enorm plezier beleven aan deze vorm van ontmoeting en beleving. De kunstwerken worden tentoongesteld in de Lakenhal en konden op ruime interesse rekenen.'

In dienstencentrum 't Convent is er maandelijks een bijeenkomst van de familie- en ondersteuningsgroepen voor familieleden van personen met dementie, waarbij diverse onderwerpen aan bod komen.

't Convent is ook een infopunt dementie. De procedure "vermissing", de EHBD-trolley in samenwerking met de Herentalse ib, een fototentoonstelling, de sticker- en bierviltjes-campagne met de plaatselijke middenstand en filmvoorstellingen zijn eerdere realisaties.

Op dit ogenblik wordt er gewerkt aan een dementievriendelijke wandeling " Herentals, vroeger en nu'.

Foto's Johan Temmerman / NNieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto