De voorbije weken was het volop in de media. Het aantal mensen met dementie in Vlaanderen stijgt de komende decennia razendsnel, mogelijk met meer dan 40%. Voor Heist-op-den-Berg ligt dit cijfer zelfs tussen 52 en 65%. Dementie is dus meer dan ooit een uitdaging, niet alleen voor de zorgsector, maar voor de hele samenleving.

Een dementievriendelijke gemeente wil hier een belangrijke rol spelen opdat mensen kunnen blijven deelnemen aan het gemeenschapsleven. Mensen met dementie gaan nog regelmatig naar hun vertrouwde winkel voor inkopen, drinken een glaasje op het terras, gaan uit eten, ...

De werkgroep dementievriendelijk Heist-op-den-Berg gaat daarom, in navolging van ECD Meander in Dendermonde, de Heistse handelaars informeren over hoe om te gaan met personen met dementie. Het startschot werd gegeven op 1 oktober.

Handelaars aangesloten bij een beroepsvereniging krijgen een mail waarin een situatie wordt geschetst over een persoon met dementie. Daarbij wordt gepolst hoe de handelaars op deze situatie zouden reageren. Wie antwoordt, krijgt tips over hoe hij met de situatie kan omgaan en ook een nieuwe situatieschets. Zo zullen de handelaars die reageren in totaal vier situatieschetsen ontvangen.

Handelaars die niet aangesloten zijn bij erkende verenigingen zoals het Bergstraatcomité, UNIZO, VOKA of Horeca Zuiderkempen en toch wensen deel te nemen aan deze actie, kunnen terecht bij Ilse Van Dessel van de werkgroep dementievriendelijk Heist-op-den-Berg, ilse.vandessel@emmaus.be.

De handelaars die op meerdere situaties geantwoord hebben, zullen tijdens de Nieuwjaarsdrink op 6 januari 2019 in de kijker worden gezet.

De werkgroep dementievriendelijk Heist-op-den-Berg wil actie blijven voeren om dementie bespreekbaar te maken.