Het gemeentebestuur wil dat Kasterlee een gemeente is waar iedereen zich thuis voelt, ook de mensen die lijden aan dementie. In het kader hiervan startte het bestuur - in samenwerking met verschillende partners - het project 'Kasterlee dementievriendelijke gemeente' op.

Dit project heeft tot doel om het leven aangenamer te maken voor mensen met dementie, hun familie en hun mantelzorger. Een van de eerste zaken die deze groep wil veranderen is de negatieve beeldvorming van mensen met dementie.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie niet alleen onder hun ziekte lijden maar dat dit lijden versterkt wordt door hoe de maatschappij omgaat met mensen met dementie. De negatieve maatschappelijke perceptie van dementie is torenhoog.

Om hier verandering in te brengen organiseert de werkgroep dementievriendelijke gemeente de tentoonstelling:"Als je niet meer weet dat je vergeet".

Deze tentoonstelling werd gemaakt door cursisten van het Convent uit Herentals en toont een stukje uit het leven van mensen met dementie. Er wordt een actuele foto getoond en een foto uit hun vroegere actieve leven.

De bedoeling van deze tentoonstelling is dat mensen als mensen bekeken worden en niet herleid worden tot hun ziekte. De tentoonstelling ontroert, geeft kansen tot reflectie en bovenal is ze menselijk.

De tentoonstelling loopt in de bibliotheek, Pastorijstraat, 2460 Kasterlee van 15 februari tot en met 5 maart. De openingsreceptie vindt plaats op vrijdag 12 februari van 19 tot 21 uur.

Wil je meer omtrent dementievriendelijke gemeente? Dan kan je terecht bij de welzijnsdienst (tel. 014 55 83 22 - welzijn@kasterlee.be). Samen met jullie maken zij van Kasterlee een warme(re) gemeente!

Samenwerkende partners:
WZC De Witte Bergen, WZC, Aquamarijn, Familiehulp, Wit- Gele Kruis, Landelijke thuiszorg, PWA, Bib. Kasterlee, OCMW- Kasterlee, De Voorzorg, CM, VNZ, Politie, Seniorenraad Kasterlee, Tandem, VNZ.